ne može bez nje

Kina glavni dobavljač sirovina za njemačku industriju

03.07.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Oslanjanje njemačke industrije na inozemne dobavljače blago je pojačano od 2020. godine, uz ključnu ulogu Kine u opskrbi primarnim proizvodima, pokazala je u srijedu studija instituta Prognos

Industrija se i dalje oslanja na inozemne dobavljače, uz blagi uzlazni trend u pojedinim sektorima, unatoč rizicima, utvrdio je institut Prognos u istraživanju koje je naručila Bavarska poslovna udruga.

Kina je za sve sektore njemačke industrije najvažniji izvor primarnih proizvoda i komponenti, a slijede SAD i Francuska, pokazalo je istraživanje.

Automobilska industrija zauzima prvo mjesto po vrijednosti uvoza primarnih proizvoda iz cijelog svijeta, od 62 milijarde eura. Slijede kemijska i industrija strojeva s vrijednošću uvoza od po 37 milijardi eura.

Uvoz je dosegnuo kritičnu točku koncentracije, uz tek nekoliko zemalja dobavljača, u sektorima koji tradicionalno uvoze osnovne primarne proizvode, uključujući poljoprivredu, rudarstvo i tekstilnu industriju.

Proizvođači automobila i strojeva razvili su pak robusnije opskrbne lance i dijelove nabavljaju iz više zemalja, uz manji rizik od poremećaja, istaknuli su stručnjaci.

Visoki stupanj koncentracije uvoza institut je utvrdio u sektorima kemikalija, farmaceutskih proizvoda, obrade podataka, elektronike i optike, uz vrlo ograničene domaće alternative.

Snažno oslanjanje na uvoz iz malobrojne skupine zemalja može u slučaju prekida u opskrbi izazvati značajne poremećaje u proizvodnji, podsjećaju u Prognosu.