NEKE SU VEĆ PALE

Kuščević: Uskoro odluka o modelu poticane stanogradnje

17.02.2016 u 11:34

Bionic
Reading

Vlada će uskoro donijeti odluku s kojim će se od tri modela nastaviti poticajna stanogradnja u Hrvatskoj, najavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević novinarima uoči sjednice Vlade, a ranije jutros najavio je ukidanje energetskog certificiranja apartmana

'Razgovaramo s bankama i vrlo brzo ćemo donijeti odluku s kojim ćemo modelom poticane stanogradnje nastaviti u ovoj godini i u ovom mandatu. Želimo da se što manje optereti državni proračun i što više gradi s novcima banaka, kazao je Kuščević.

U Hrvatskoj, podsjetio je ministar, postoje tri programa poticane stanogradnje - POS, POS Plus i POS najam, a smatra da postoji 'i taj vrlo dobar zakon te se samo u dvije godine izgradilo više od 5.000 stanova te se sada sagledavaju aspekti sva tri modela'.

Upitan razmišlja li se možda da se poveća komunalnu naknadu za zgrade koje nisu u funkciji, Kuščević je rekao da upravo rade na novom zakonu o komunalnom gospodarstvu i kad on iziđe u javnu raspravu, javnost će sa svime biti upoznata. Ne radimo na nikakvom povećanju, niti na smanjenju, nego na jednom novom ustroju'.

'Ukidamo energetsko certificiranje apartmana'

Gostujući ranije jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, Kuščević je najavio ukidanje obveznog energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje: 'U europskoj direktivi ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje. Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku - ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci, bude li gotova, ja ću je potpisati i s time smo riješili dileme oko tih certifikata'.

Podsjetimo, Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore pozvala je početkom veljače Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da povuče pravilnik o obvezi pribavljanja energetskog certifikata za pružatelje turističkih usluga smještaja u domaćinstvu jer smatraju da je riječ o dodatnom parafiskalnom nametu za domaćinstva koja se bave turizmom.

Ministar je na HTV-u ocijenio i da proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji je Vlada započela prije pet godina, ide ralativno dobro: 'Zaprimljeno je oko 800.000 zahtjeva, a riješeno ih je više od 400.000'.

Međutim, smatra da je osnivanje posebne agencije bilo pogrešno, a važnije je trebalo biti ojačati ispostave na terenu. Tvrdi da danas Agencija rješava oko 35 posto predmeta, dok agencije na terenu – županijske ili gradske - imaju prosjek veći od 55 posto.

'Zadali smo kratke ciljeve, želimo obraditi sve predmete do kraja ove godine', poručio je ministar i najavio: 'Ministarstvo će urediti sustav tako da neće biti potrebno baviti se bespravnom gradnjom', a tvrdi i da će se ubrzati te pojeftiniti postupak gradnje kako bi građanima bilo lakše i isplativije.

Kuščević smatra da je sadašnji sustav prostornog uređenja i graditeljstva prenormiran, 'propisi su u koliziji - na tri strana riješavaju jedan problem. Želio bih reformirati, dopuniti, poboljšati sve što je neophodno kako bi ostavio iza sebe uređen sustav'.