postignut dogovor

Legendarna tvornica baterija Varta za dlaku izbjegla kolaps, dioničari 'ošišani'

19.08.2024 u 18:20

Bionic
Reading

Njemački proizvođač baterija Varta izbjegao je financijski kolaps zahvaljujući dogovoru koji su postigli glavni dioničar Michael Tojner, proizvođač sportskih automobila Porsche, i većina vjerovnika

Kompleksna operacija restrukturiranja, koja uključuje smanjenje dugova i unos svježeg kapitala, trebala bi osigurati Varti stabilnu budućnost nakon perioda velikih izazova.

Financijski problemi i sanacijski plan

Varta je posljednjih godina suočena s ozbiljnim financijskim problemima, prvenstveno zbog niza skupih i neuspješnih investicija. Dugovi kompanije narasli su na 485 milijuna eura, što je dovelo do situacije u kojoj više nije bila u mogućnosti servisirati svoje obaveze te je bila prisiljena tražiti pomoć dioničara i vjerovnika da bi izbjegla bankrot.

Nakon višemjesečnih pregovora konačno je postignut dogovor o restrukturiranju. Prema ovom planu, Varta će smanjiti svoje dugove na 200 milijuna eura, čime će osigurati potrebno olakšanje za nastavak poslovanja. Osim toga, dobit će svježi kapital u iznosu od 60 milijuna eura, a zajednički će ga osigurati Tojner i Porsche. Dodatnih 60 milijuna eura osigurat će vjerovnici kroz prioritetno osigurane zajmove, što će kompaniji dati prijeko potrebnu likvidnost za implementaciju sanacijskog plana, pišu njemački mediji.

Novi vlasnici i njihovi interesi

Dogovorom o restrukturiranju Varta će dobiti nove vlasnike – Michaela Tojnera, koji već posjeduje 50 posto kompanije, i Porsche, koji planira iskoristiti ovu priliku za širenje svojih interesa u industriji visokoučinkovitih baterija. Naime Porsche namjerava preuzeti većinski udio u Vartinom poslovnom segmentu V4Drive, koji se bavi razvojem baterija za hibridne i električne sportske automobile. Ova strateška investicija trebala bi osigurati dugoročnu održivost kompanije, istovremeno omogućujući Porscheu da osigura pristup ključnim tehnologijama za svoja vozila.

Austrijski investitor Michael Tojner izjavio je da je ovaj dogovor ključan za osiguranje stabilnosti kompanije i otvaranje novog poglavlja u njenom poslovanju. 'Današnjim dogovorom uspjeli smo zajedno napraviti prvi važan korak koji osigurava stabilnost Varta AG-a i otvara put za novi početak', rekao je.

Posljedice za dioničare i zaposlenike

Međutim ovaj dogovor ima svoje žrtve. Mali dioničari, koji su se nadali sudjelovanju u povećanju kapitala, ostat će praznih ruku. Varta će biti povučena s burze, što znači da dioničari neće imati priliku za daljnje ulaganje ili povrat svog kapitala.

Prema riječima direktora Varte Michaela Ostermanna, pravna ograničenja i nedostatak revidiranog godišnjeg izvješća onemogućili su izradu potrebnog prospekta za široko povećanje kapitala. 'Pokušali smo sve da mali dioničari ostanu uključeni – ali to u ovoj situaciji pravno nije moguće', rekao je Ostermann.

Što se tiče zaposlenika, Varta planira provesti umjerene mjere smanjenja broja radnih mjesta, prvenstveno u administraciji. Prema Ostermannu, operativni dio kompanije neće biti značajno pogođen, a Varta čak planira povećati broj zaposlenih u nekim ključnim sektorima, poput proizvodnje baterija za fotonaponske sustave i gumbastih baterija za Appleove slušalice.

Budućnost Varte

Iako je postignut ključan dogovor o restrukturiranju, Varta se još uvijek nalazi u procesu stabilizacije. Prema procjenama, završetak ovog procesa mogao bi potrajati još nekoliko mjeseci, no već sada je jasno da kompanija ima jasan plan za povratak na put profitabilnog rasta.

Ostermann je izjavio da će zadržati sve svoje proizvodne pogone u Njemačkoj te usmjeriti napore na razvoj i proširenje onih poslovnih segmenata koji nude najveći potencijal za rast.