KREDITI U ŠVICARCIMA

Linić prebacio pregovore s bankarima na HNB

14.11.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila četiri amandmana na prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju, ali nije prihvatila predloženo rješenje banaka za 'dužnike u švicarcima'

Na sjednici Vlade ministar Linić potvrdio je da je propao dogovor s bankama o zajedničkom rješenju za dužnike koji imaju stambene kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku.

Linić je pojasnio da dogovor nije postignut jer banke nisu dostavile vjerodostojne podatke o kamatnim stopama. 'Na tom dogovoru banke sada pokušavaju raditi s Hrvatskom narodnom bankom. Ako HNB nešto postigne, možda se još dogovorimo', rekao je Linić te naglasio da je sutra zadnji dan da se izmjene ZPK-a izglasaju.

Kako sada stvari stoje, sutra će se u saborskoj raspravi naći prvobitni prijedlog Ministarstva financija prema kojemu će se kamatna stopa izračunati tako da se najprije utvrdi fiksni dio kao razlika između početno ugovorene kamatne stope i tadašnje vrijednosti LIBOR-a na franak, a zatim se na njega doda varijabilni dio (sadašnja vrijednost LIBOR-a).

Amandmanima koje je danas usvojila Vlada upotpunjuju se odredbe vezane uz utvrđivanje maksimalne kamatne stope na stambene i ostale potrošačke kredite te se umjesto izraza 'fiksna marža' uvodi izraz 'fiksni dio kamatne stope'.