NEKOLIKO OPCIJA

Drama u Manchesteru: Amerikanci potjerali Ronalda pa sad prodaju klub! Javio se i potencijalni kupac

23.11.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Obitelj Glazer spremna je prodati Manchester United, čime bi mogla završiti 17 godina duga era njihova vlasništva. O toj se mogućnosti sve glasnije govori od utorka, kad je potvrđeno i to da Cristiano Ronaldo napušta klub. Ronaldov odnos s Unitedom bio je na klimavim nogama već neko vrijeme, a točka na 'i' bio je njegov intervju dan Piersu Morganu, u kojem je nogometaš optužio klub da ga je izdao. U intervjuu koji je uzdrmao sportsku javnost Ronaldo je napao trenera Erika ten Haga i vlasnike Uniteda te rekao da se u 12 godina ništa nije promijenilo jer ga vode nekompetentni ljudi. Rekao je da je priželjkivao odlazak iz Manchestera još od ljeta

Iz službenog priopćenja s Old Trafforda dalo se zaključiti da klub, odnosno obitelj Glazer, kreće s planovima za nova ulaganja koja bi među ostalim mogla dovesti do potencijalne prodaje. U priopćenju su naveli da će u procesu koji vode njihovi američki vlasnici razmotriti niz opcija, 'uključujući nova ulaganja u klub, prodaju ili druge transakcije', odnosno da 'počinje proces traženja strateških alternativa'. Navodi se da će vlasnici među ostalim proučiti razvoj stadiona i ostale infrastrukture te komercijalnu ekspanziju na globalnoj razini.

Američka obitelj Glazer kupila je Crvene vragove 2005. godine za 790 milijuna funti, no već neko vrijeme su na ratnoj nozi s navijačima Uniteda koji ih optužuju za premalo ulaganja i prevelik dug, a on danas iznosi 500 milijuna funti, navodi The Guardian.

'Snaga Manchester Uniteda počiva na strasti i odanosti naše globalne zajednice od 1,1 milijarde obožavatelja i sljedbenika', rekli su direktori Avram i Joel Glazer, potvrdivši glasine o mogućoj prodaji.

'Dok nastavljamo graditi klupsku povijest uspjeha, odbor je odobrio temeljitu procjenu strateških alternativa. Procijenit ćemo sve opcije kako bismo osigurali to da najbolje služimo našim navijačima i da Manchester United maksimalno iskoristi značajne prilike za rast dostupne danas i u budućnosti', poručila su braća Glazer.

  • +15
Aston Villa - Manchester United, engleska liga, 6.11.2022. Izvor: EPA / Autor: Peter Powell

Daily Mail navodi da se vjerojatna cijena Manchester Uniteda kreće između pet i devet milijardi funti, a doznaje i ime prvog favorita za preuzimanje većinskog vlasničkog paketa – to je sir Jim Ratcliffe, najbogatiji Britanac i dugogodišnji Unitedov navijač. Za Ratcliffea se već dugo govori da bi mogao preuzeti Manchester United.

'Ako je United na prodaju, Jim je definitivno potencijalni kupac', rekao je njegov glasnogovornik. Međutim prošlog mjeseca Ratcliffe je tvrdio da je upoznao Glazerove i da oni ne žele prodati klub. 'Ne možemo sjediti i nadati se da će jednog dana Manchester United postati dostupan', rekao je ranije Ratcliffe, no situacija bi se sad mogla promijeniti.

  • +14
Old Trafford, stadion Manchester Uniteda Izvor: Profimedia / Autor: Peter Richardson / robertharding / Profimedia

United je nedavno bio procijenjen na 3,75 milijardi funti, ali se očekivalo da će postići puno više s obzirom na to da je konzorcij predvođen američkim biznismenom Toddom Boehlyjem platio za Chelsea 4,25 milijardi funti u svibnju. No pretpostavlja se da će za Manchester United biti značajnih ponuda koje bi povećale vrijednost kluba.

Sky News navodi da je cijena dionice Uniteda odmah porasla za 17 posto nakon što su se pojavila izvješća da Glazeri razmišljaju o prodaji, dodajući gotovo 335 milijuna funti tržišnoj kapitalizaciji kluba.