spasonosni novac

Moćni ruski bankar kod Plenkovića: Hoće li kreditirati Agrokor?

29.05.2017 u 09:01

Bionic
Reading

U ponedjeljak u Zagreb na pregovore s premijerom Andrejom Plenkovićem stigao je Maksim Poletaev, potpredsjednik ruskog Sberbanka, banke koja je posudila Agrokoru više od milijardu eura. Poletaev, ali i predsjednik Uprave hrvatskog Sberbanka Mario Henjak u Vladu su stigli nešto prije 10 sati

Poletaev će na sastanku s Vladom pokušati od države dobiti garancije za prvenstvo naplate dugova, takozvani senior status.

Rusi bi Agrokoru uskoro trebali odobriti novi kredit, ali to neće napraviti ako im se ne osigura prvenstvo u naplati. Plenković pak očekuje nove kredite i to po povoljnijim uvjetima: 'Razgovori se vode i novo financiranje će doći. Pregovori se ne vode na cesti ni javno. Kada budu okončani, bit će sigurno pod povoljnijim uvjetima nego što je to bilo ranije.'

Šef Sberbanka se u petak osvrnuo na stanje u Agrokoru i kazao da ga neće financirati sve dok se ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom.

Izvršni direktor ruske banke German Gref dodao je da suradnja s hrvatskom Vladom oko Agrokora nije bila jednostavna i da se dosad nisu našli u takvoj situaciji. Rekao je da se Sberbank još nije susreo s time da se vlada neke zemlje tako upliće u poslove neke tvrtke.

Prokomentirao je i donošenje tzv. lex Agrokora. 'Ne biste trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihova prava nakon svršenog čina', kazao je Gref. 'Ako je hrvatska Vlada preuzela odgovornost za vođenje tvrtke, onda bi također trebala preuzeti odgovornost za dugove. Neka daju državna jamstva za te dugove', rekao je Gref. 'Ako to nisu spremni učiniti, to znači da bi trebali vratiti tvrtku pod normalne tržišne uvjete', kazao je.

Kao što je tportal ranije pisao, trenutno je ključni zadatak Vladina povjerenika osiguravanje novog kredita, koji bi trebao omogućiti pripremu turističke sezone i osigurati likvidnost koncerna do početka financijskog restrukturiranja. Prema Ramljakovim procjenama, za navedene svrhe potrebno je oko 220 milijuna eura, a aranžman bi trebao biti zaključen do kraja svibnja, jer je inicijalnim kreditom od 80 milijuna eura osigurana tek kratkoročna likvidnost.

Nakon što su prvu financijsku injekciju osigurale domaće banke sada se očekuje svjež novac iz vanjskih izvora. Među potencijalnim financijerima spominju se specijalizirani fondovi koji su zainteresirani za preuzimanje dijelova koncerna.

Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka, stigao na sastanak u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek