rijetki minerali

Morske dubine skrivaju bogatstvo, Norvežani su odlučili doći do njega: To je destruktivno!

09.01.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Norveška je spremna postati jedna od prvih zemalja u svijetu koje će odobriti kontroverznu praksu dubokomorskog rudarenja

Na glasovanju u parlamentu u utorak očekuje se da će zastupnici odobriti vladin prijedlog da se norveške vode otvore za komercijalno dubokomorsko rudarenje. Glasovanje bi trebalo proći glatko nakon što su vladini planovi krajem prošle godine dobili podršku svih stranaka.

Zagovornici kažu da je vađenje metala i minerala iz morskog dna neophodno da bi se olakšao globalni prijelaz s fosilnih goriva, dodajući da je ta praksa manje štetna za okoliš od rudarenja na kopnu.

Kritičari s druge strane tvrde da je dubokomorsko rudarenje 'ekstremno destruktivno', a znanstvenici upozoravaju da je teško predvidjeti sav njegov utjecaj na okoliš.

Rijetki minerali poput kobalta, nikla, bakra i mangana mogu se pronaći u kvržicama veličine krumpira na dnu mora. Ovi se minerali koriste za baterije električnih vozila, vjetroturbine i solarne ploče.

Norveški prijedlog otvara mogućnost tvrtkama da se prijave za iskopavanje ključnih minerala u nacionalnim vodama u blizini arhipelaga Svalbard. Procjenjuje se da je to područje veće od Velike Britanije i proteže se otprilike na 280.000 četvornih kilometara.

Ako plan bude odobren, norveška vlada ne namjerava odmah započeti s bušenjem. Umjesto toga, tvrtke će morati podnijeti prijedloge za licence o kojima će se glasovati u parlamentu za svaki pojedinačni slučaj.

Odobrenje dubokomorskog rudarenja dovelo bi Norvešku u sukob s Velikom Britanijom i Europskom komisijom zbog njihova zalaganja za njegovu privremenu zabranu uslijed zabrinutosti za okoliš.

Norveška agencija za okoliš prethodno je kritizirala vladinu procjenu utjecaja na biljni i životinjski svijet, a 120 zastupnika EU-a napisalo je otvoreno pismo u studenom, pozivajući norveški parlament da odbaci projekt. Također se upozorava na rizik koji dubokomorsko rudarenje predstavlja za morsku biološku raznolikost, ubrzanje klimatskih promjena i tradicionalne aktivnosti, poput ribarstva.

U zasebnom otvorenom pismu, koje poziva na pauzu u planiranju dubokomorskog rudarenja, više od 800 stručnjaka za pomorsku znanost i politiku upozorilo je da se vrlo malo zna o dubokomorskim staništima i bioraznolikosti.

Kažu da je potrebno temeljitije istraživanje kako bi se bolje razumjelo što je na kocki.

'Sama važnost oceana za naš planet i ljude te rizik od velikog i trajnog gubitka bioraznolikosti, ekosustava i funkcija ekosustava zahtijeva odgodu kopanja duboko u moru', stoji u pismu.