ZAGREBAČKA BURZA

Najveći pad CROBEX-a od travnja prošle godine, glavni gubitnici brodari

Bionic
Reading

Rasprodaje na azijskim burzama početkom ovog tjedna prelile su se i na europske burze, a indirektno i na domaće tržište kapitala. Dionički indeks CROBEX pao je 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni pad od travnja prošle godine, kada je izbijanje pandemije izazivalo znatne oscilacije tržišta

Ovaj puta okidač su bili problemi oko nekretninskog tržišta u Kini te neizvjesnost oko ovotjednog sastanka FED-a.

Uži indeks CROBEX10 upisao je nešto umjereniji pad od 1,2 posto, dok je najslabiju izvedbu imao indeks građevinskog sektora, koji je potonuo 4,2 posto. Jedina iznimka od gubitaka je bio indeks industrije koji je skočio gotovo 2 posto, i to isključivo na krilima dionice Đuro Đaković Grupe, koja je uzletjela 26 posto, nakon medijskih napisa o razgovorima Vlade i Europske Komisije o restrukturiranju kompanije, što je potaklo špekulacije.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Nastavila se i povišena likvidnost na burzi, gdje je protrgovano 18,5 milijuna kuna prometa u redovnom trgovanju, što je najviše u gotovo tri mjeseca. U fokusu investitora, kao i u zadnja tri trgovinska dana, je bila dionica Podravke koja je na 8,4 milijuna kuna prometa upisala rast cijene od 0,3 posto.

Povišen promet, od oko 1,9 milijuna kuna, su imale i dionice Atlantske plovidbe i Valamar Riviere, koje su pri tome oslabile 5,7 posto i 2,0 posto.

Brodari, inače najviše izloženi upravo Kini, bili su najviše na udaru, pa tako titula gubitnika dana ide dionici Jadroplova, koja je potonula 9,4 posto. Rijetki su bili jučerašnji dobitnici, gdje se uz Đuro Đakovića izdvaja tek nekoliko hotelijera, ali od likvidnijih izdanja samo dionica Plave lagune sa 0,6 posto plusa.

Dobitnik dana: Đuro Đaković Grupa +25,94%   3,69

Gubitnik dana: Jadroplov -9,42%  62,50

CROBEX: -1,48%  1.939,57