podaci hakom-a

Nastavlja se pad broja poštanskih usluga u prvom tromjesečju

14.06.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Na hrvatskom poštanskom tržištu nastavio se negativni utjecaj pandemije i u prvom ovogodišnje tromjesečju koji se očituje u padu broja obavljenih poštanskih usluga na 70 milijuna ili za gotovo osam posto u odnosu na isto razdoblje 2020., podaci su HAKOM-a

Napominjući kako je u u prvom tromjesečju zabilježen manji promet gotovo svih poštanskih usluga, osim ekspresnih pošiljaka povezanih s kupovinom na internetu, iz HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) iznose podatak da je tih usluga bilo manje i u odnosu na posljednje (četvrto) tromjesečje 2020., i to za 3,1 posto manje.

Na to smanjenje je, kako objašnjavaju, utjecao pad svih vrste pošiljaka (pisma, paketa i tiskanica), a najviše distribucija tiskanica, kojih je u odnosu na prethodno, četvrto tromjesečje 2020. isporučeno oko 20 posto manje, a u odnosu na prvo tromjesečje 2020. oko 28 posto manje.

U međunarodnom prometu bilo je veće smanjenje nego u unutarnjem, za oko 21 posto, što po HAKOM-u znači i da u međunarodnom prometu još uvijek postoje određeni poremećaji povezani s potražnjom, ali i prijenosom pošiljki, te da će trebati još neko vrijeme za normalizaciju.

Manji broj usluga utjecao je i na prihode od obavljanja poštanskih usluga, koji su u prvom tromjesečju manji za oko 5 posto u odnosu na prethodno, četvrto tromjesečje 2020., ali i za oko 10 posto viši nego u istom, prvom tromjesečju prošle godine. To u HAKOM-u povezuju sa 23 postotnim rastom ekspresnih pošiljaka povezanih s kupovinom na internetu i djelomično većim cijenama jednog dijela usluga iz opsega univerzalne usluge.

Broj davatelja poštanskih usluga na hrvatskom tržištu ostao je isti - krajem prvog tromjesečja te je usluge pružalo 23 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta i dalje i najveći sa udjelom u prometu od 84,1 posto.