GUVERNER SUOSJEĆA:

'Nije lako Liniću potrošače štititi od njih samih'

23.02.2013 u 13:05

Bionic
Reading

Kada sam 2005. upozoravao na rizičnost kredita u švicarskim francima, nitko me nije javno podržao. Nije uvijek popularno pokušavati štititi potrošače, ako ljudi smatraju da su sposobni upravljati svojom kreditnom sposobnošću i vole neki proizvod. Izjavio je to guverner HNB-a Boris Vujčić u razgovoru za Novi list komentirajući prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi trebao ograničiti okvirne kredite na tekućim računima građana, kao i kamatu na stambene kredite

Pokušaji zaštite potrošača od proizvoda koji im se sviđaju nisu baš popularni. I sam imam iskustvo iz 2005. kada sam upozoravao na rizičnost kredita u švicarskim francima i kada me javno nitko nije podržao. Dapače, razni komentatori i analitičari su pisali da od buhe pravim slona i pokušavam ljudima uskratiti jeftine kredite, poručio je Vujčić. Komentirajući rezanje plaća u javnom sektoru od 3 posto kazao je kako HNB godinama govori o potrebi fiskalne konsolidacije proračuna na rashodnoj strani te da je ovo upravo takav potez. Da je prije napravljen, imao bi veći učinak na smanjenje deficita.

Situacija je vrlo loša, no ne mislim da je bezizlazna. Da je proces fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi započeo početkom krize, danas bi već vidjeli pozitivan rezultat. Kako nije, ne preostaje ništa drugo nego sada odlučno raditi na postupnom smanjenju fiskalnog deficita prvenstveno preko rashodne strane, a s druge, na brzom poboljšanju investicijske klime, kako bi se ulazak u EU i vjerojatni polagani oporavak gospodarstva EU iskoristili za privlačenje i poticanje investicija, jer one otvaranjem radnih mjesta moraju prethoditi povećanju potrošačkog optimizma i domaće potražnje. Čini mi se da je to sada napokon shvaćeno, no efikasnost u provedbi će biti ključna za brzinu oporavka, zaključio je guverner.