ZAMRZAVANJE TODORIĆEVA UDJELA

Novotny oprao Lackovića: Njegov zahtjev je amaterski

08.05.2017 u 22:03

Bionic
Reading

Ekonomski analitičar Damir Novotny ne vidi previše smisla u traženju saborskog zastupnika Željka Lackovića da se u lex Agrokor (Zakon o prinudnoj upravi) uvrsti odredba o zamrzavanju vlasničkih udjela obitelji Todorić u koncernu. Lackoviću je to uvjet HDZ-u za davanje podrške novim ministrima u vladi Andreja Plenkovića

Novotny smatra da je postojećim zakonom to već napravljeno.

'Lackovićev zahtjev čini mi se amaterskim. To je više ideja za dnevnopolitičke svrhe. Zakon o prinudnoj upravi je de facto zamrznuo vlasničke udjele Ivice Todorića i njegove obitelji. Oni više ne mogu biti vlasnici ničega', rekao je Novotny za tportal.

Inače, u Agrokoru traje potraga za novom financijskom injekcijom. Prvi kredit od 80 milijuna eura, koliko su osigurale domaće banke, potrošen je za plaćanje dugova dijelu dobavljača i normalizaciju poslovanja.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u pregovorima je s brojnim financijskim institucijama za novi kredit od najmanje 100 milijuna eura. Navodno su u Agrokor spremni uložiti fondovi koji su već ulagali u njegove obveznice, ali oni nude tzv. roll up kredite, odnosno traže da se dio starog kredita prebaci u novi jer bi tako, kao i svi novoodobreni krediti, imali prvenstvo naplate.

Novotny pak smatra da u ovom trenutku ni banke ni rizični fondovi nisu skloni ulaziti u nove aranžmane s Agrokorom.

'Koncern u današnjem stanju ne može ponuditi nikakva solidna jamstva za povrat kredita. Usto, još se ne zna kolike su ukupne obaveze Agrokora prema dobavljačima, financijskim institucijama i svim drugim vjerovnicima. To bi se trebalo znati početkom lipnja. Tek nakon toga banke bi mogle razmatrati ulazak u financiranje koncerna', istaknuo je Novotny.

Prema njegovu mišljenju, nedovoljno se brzo odvijaju pripreme za restrukturiranje Agrokora.

'Ne radi se baš o toliko kompleksnoj kompaniji da se već sad ne bi nazirali obrisi strateškog preustroja. Trebali bismo znati što će se prodati, koliko će se dućana zatvoriti. Nužna je slika budućeg Agrokora. Dok se to ne vidi, neće nitko ulaziti u daljnje financiranje', rekao je Novotny.