LINIĆ NAJAVIO

'Od 1.lipnja država neće biti dužna dulje od 60 dana'

15.04.2013 u 17:44

Bionic
Reading

Vlada će učiniti sve da se investicije podignu na razinu koja će donijeti gospodarski rast, zajednička je poruka ministara na ProInvestu - predstavljanju mjera koje Vlada poduzima pri pokretanju investicijskog ciklusa i restrukturiranju gospodarstva održanom danas u Rijeci

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić naveo je, govoreći o dubokoj krizi u kojoj je Hrvatska već četiri godine, da prostora za potrošnju iznad mogućnosti više nema te da se zaduživati možemo samo za investicije.

'Mi jesmo za reforme, ali ne za neozbiljne teze kao što su rezanje proračuna za 20 milijarda kuna', naglasio je upitavši gdje bi se to moglo rezati.

Grčić je naveo da su u strategiji Vlade fiskalna konsolidacija, smanjenje deficita, smanjenje javnog duga, strukturne reforme i investicije te da je jedini izlaz iz sadašnje gospodarske situacije novi investicijski ciklus. Predviđaju se ulaganja u ovoj godini od 65 milijarda kuna, od toga privatni sektor 50 milijardi, a javni 15 milijarda kuna.

Grčić je rekao da će Vlada i dalje pomagati investicije, da su do sada odblokirana četiri projekta privatnih investitora, vrijednih 1,5 milijarda kuna, a da ih se planira odblokirati još četiri.

Po podacima sa skupa, 3760 poduzeća prijavilo se za predstečajnu nagodbu, a riječ je o 35,4 milijarde kuna obveza tih tvrtaka, koje imaju oko 30.000 zaposlenih.

Ministar financija Slavko Linić rekao da je Ministarstvo financija rješava financijske dubioze javnog sektora i njegove strukturne reforme, ali i i privatnog sektora.

Kazao je da država od 1. lipnja više neće biti dužna dulje od 60 dana te da je Vlada odlučila sva svoja potraživanja staviti u funkciju financijske konsolidacije. Naveo je da će se gospodarstvo poticati smanjenjem stope doprinosa, oslobađanjem od poreza na dobit za reinvestiranu dobit i drugim mjerama.

Rekao je da je ova Vlada uočila i veliku nelikvidnost privatnog sektora, da je to stvar i njihove neuspješnosti, da je došlo do pada njihova vlastita kapitala te da stoga bankarski sustav ne ulaže u privatni sektor.

Linić je rekao i da je Hrvatska zemlja u kojoj se u bankama, ako ste imali prijatelje, moglo dobiti novce za privatne interese, a ne za zaposlene i investicije.

Dodao je da je važno kako se obračunati s onima koji su zloporabama uzimali novce i iz države, primjerice iz fondova iz kojih je novac odlazio za interese pojedinaca.

Ministar poduzetništva i obrta Goran Maras predstavio je program poticanja obrtništva kazavši da je za program Poduzetnički impuls u 2013. osigurano 730 milijuna kuna, od toga 187 milijuna bespovratnih potpora.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je strategiju prometnog razvitka, kazavši da će se ona oslanjati i na ulaganja iz EU fondova, ali i na javno-privatno partnerstvo i ulaganja javnog sektora.

Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je strategiju razvoja turizma do 2020. koja predviđa ulaganja od 7 milijarda kuna i povećanje hotelskog udjela u smještaju s 13 na 18 posto .