ds smith

Oštar pad prihoda britanskog vlasnika tvornice ambalaže u Belišću

20.06.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Britanski proizvođač ambalaže DS Smith izvijestio je u četvrtak da je fiskalnu godinu zaključio sa znatno manjim prihodom i dobiti, istaknuvši slabu potražnju u uvjetima pogoršane situacije u gospodarstvu

U fiskalnoj godini koja je završila u travnju prihod britanske kompanije smanjio se za 17 posto, na 6,82 milijarde funti. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva pao je za 16 posto.

U gotovo istom postotku smanjena je i operativna dobit, kliznuvši na 701 milijun funti. Obujam prodaje smanjio se za dva posto, uz poboljšanje na početku proljeća, ističu u britanskoj tvrtki.

Uz tvornicu ambalaže u Belišću, DS Smith vlasnik je i Kaplasta iz Vojnića i Unijapapira. "Makrogospodarsko okruženje ponovo je bilo izazovno, uz kontinuirano slabu opću tržišnu potražnju", stoji u izvješću.

Najveći pad prodaje zabilježen je u sjevernoj Europi, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, ključno tržište za DS Smith zbog industrijskih odnosno klijenata u e-trgovini.

"Južna Europa bila je relativno otporna", napominju u britanskoj tvrtki, a u istočnoj Europi i Sjevernoj Americi obujam prodaje snažno je porastao, navode.

Pozitivni trendovi u obujmu prodaje u drugoj polovini fiskalne 2023/2024. nastavljeni su i ovog proljeća, ističu u britanskoj tvrtki, dodajući da će u novoj fiskalnoj godini biti fokusirani na "cijene, poslovnu efikasnost i strogu kontrolu troškova".

"Pojačana potražnja rezultira višim troškovima papira i drugih troškova inputa (...) i očekujemo da će se to odraziti u povećanju cijenam ambalaže" i vjerojatno pozitivno utjecati na rezulate u drugoj polovini fiskalne 2024/2025. godine.

Uprava je istaknula i da bi povezivanje s američkim International Paperom trebalo stvoriti "globalnog lidera u segmentu (...) održive ambalaže".

International Paper ponudio je povezivanje u travnju, u transakciji vrijednoj 7,2 milijarde dolara. Nakon dovršetka spajanja dioničari DS Smitha postali bi vlasnici oko 33,7 posto dionica objedinjene tvrtke, a dioničari International Papera preostalih 66,3 posto. Zaključenje transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine.

sve osim nogometa

Učitavanje...