omiljena destinacija

Ova zemlja ide u obračun s njemačkim penzionerima: 'Hrle ih tisuće, a ne plaćaju porez'

27.03.2024 u 10:24

Bionic
Reading

Tisuće umirovljenika iz Njemačke žive na Tajlandu jer su ondje relativno niski troškovi života, a klima je idealna za uživanje. Ali nad 'umirovljeničkim rajem' nadvili su se tamni oblaci nakon što su tajlandske vlasti uvele nove porezne propise

Prema novom tumačenju tajlandskog poreznog zakona, svi porezni rezidenti koji ostvaruju prihod u inozemstvu, a troše ga u Tajlandu, bit će oporezovani.

To se odnosi ne samo na tajlandske državljane, već i na tisuće stranih umirovljenika, među njima je velik broj njih iz Njemačke, a žive od ušteđevine i prihoda ostvarenih dok su radili u matičnim zemljama.

'Ovo je vrlo težak udarac za njemačke umirovljenike', kaže porezni savjetnik Martin Liebenow iz međunarodne revizorske tvrtke Mazars u Bangkoku.

Ali nisu pogođeni samo umirovljenici. Ovo je težak udarac za sve koji se presele u Tajland i žive od svoje ušteđevine i prihoda iz inozemstva, kaže Liebenow. Bilo da se radi o umirovljenicima ili sve brojnijim digitalnim nomadima.

Nejasno je koliko je točno ljudi pogođeno time. Krajem 2022. godine njemačko mirovinsko osiguranje isplaćivalo je oko 4400 mirovina njemačkim državljanima s prebivalištem u Tajlandu. Ali u to nisu uključene fizičke osobe u prijevremenoj mirovini ili osobe koje su još prijavljene u Njemačkoj.

Do sada je postojala zakonska porezna rupa zbog koje umirovljenici nisu morali plaćati porez ni njemačkim ni tajlandskim poreznim vlastima. Jedini uvjet je bio da borave u Tajlandu više od 180 dana godišnje i tada bi bili tajlandski porezni rezidenti.

Isto tako, nije im bilo dopušteno prenijeti prihode - poput isplate mirovine, prihoda od najma ili prihoda od ulaganja u Njemačkoj - u Tajland iste godine u kojoj su izvršene isplate. Svi koji su željeli bezbrižno i neoporezivo živjeti u 'zemlji osmijeha' tek bi sljedeće godine prebacili novac iz Njemačke.

U njemačkoj zajednici na Tajlandu ova je tema izvor rasprava i kontroverzi, kao i neizvjesnosti i zbunjenosti. 'Što to znači za mene?' kažu mnogi od njih. Jedan od njih je Herbert Fendrich. Ovaj 71-godišnjak živi na Tajlandu oko šest godina, a preselio se iz pokrajine Švapske u Pattayu. Pretpostavlja da će izbjeći poreznu reformu jer je prijavljen u Njemačkoj i u njoj plaća porez.

Slično je sa 76-godišnjim Willijem Hoppeom, a koji kao bivši državni službenik također plaća porez na mirovinu u Njemačkoj. Svatko tko plaća porez u Njemačkoj ne mora to činiti u Tajlandu, što je omogućeno ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Njih dvojica su iznimke od pravila. 'Poznajem samo nekoliko onih koji su registrirani u Njemačkoj, poput mene, i u njoj plaćaju porez', kaže Fendrich.

'Tajland se iz porezne oaze pretvara u porezni pakao', rekao je jedan od njemačkih umirovljenika. On očekuje da će ga mnogi napustiti i preseliti se u druge zemlje, poput Vijetnama, Filipina ili Portugala.