u bruxellesu

Papa Franjo: Pokrenut ću proces beatifikacije kralja Baudouina

29.09.2024 u 15:44

Bionic
Reading

Papa Franjo je u nedjelju u Bruxellesu izrazio "bol" zbog širenja sukoba na Bliskom istoku te pozvao na prekid vatre u Libanonu, Gazi i Izraelu i također poručio da ne smijemo zaboraviti "napaćenu Ukrajinu".

"Nastavljam s bolom i velikom zabrinutošću pratiti širenje i intenziviranje sukoba u Libanonu. Libanon je poruka, ali u ovom trenutku to je poruka patnje, a ovaj rat ima razorne učinke na stanovništvo: mnogo, previše ljudi i dalje umire iz dana u dan na Bliskom istoku. Molimo za žrtve, za njihove obitelji, molimo za mir", rekao je Papa na kraju mise na stadionu kralja Baudouina u Bruxellesu.

"Pozivam sve strane na trenutni prekid vatre u Libanonu, u Gazi, u ostatku Palestine, u Izraelu. Neka se taoce pusti na slobodu i dopusti dostavu humanitarne pomoći. Ne zaboravimo napaćenu Ukrajinu", poručio je Franjo.

Vjernike je pozvao da se zajedno s njim mole za mir "za napaćenu Ukrajinu, Palestinu i Izrael, za Sudan, Mjanmar i sve zemlje ranjene ratom".

Također je rekao da želi s nazočnima također podijeliti jednu vijest.

  • +12
Papa Franjo Izvor: EPA / Autor: GIUSEPPE LAMI

"Po povratku u Rim pokrenut ću proces beatifikacije kralja Baudouina: neka njegov primjer čovjeka vjere prosvijetli vladare. Molim belgijske biskupe da predano rade na toj kauzi", rekao je Papa.

Belgijski kralj Baudouin se odlučio privremeno odreći prijestolja jer nije htio potpisati zakon o legalizaciji pobačaja. Kralj i njegova supruga godinama su patili od neplodnosti, a supruga mu je pet puta bila trudna i izgubila sve plodove.