akrap za tportal:

Je li likvidacija šefa Hezbolaha uvod u invaziju na Libanon?

29.09.2024 u 15:24

Bionic
Reading

Ubojstvo vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha, koje su izraelske snage izvele u petak golemim zračnim napadom na libanonski Bejrut, pokazalo se kao vrlo mudar potez samog Izraela i dio vrlo promišljene dugoročne taktike - smatra geopolitički analitičar Gordan Akrap koji za tportal objašnjava zašto drži da se radi o jednom u niz pomno planiranih koraka i zašto, usprkos svemu, ne očekuje daljnju veliku eskalaciju sukoba na Bliskom istoku

'Da su Izraelci odmah eliminirali Nasrallaha, vodstvo Hebolaha - u prvom, drugom ili čak trećem najužem krugu - vrlo bi lako odabralo njegovog nasljednika. No oni su svojim akcijama s pejdžerima i walkie-talkiejima najprije eliminirali sve oko Nasrallaha, ljude koji izravno ili posredno sudjeluju u izboru šefa Hezbolaha, te su tako otvorili i mogućnost da unesu neslogu u cijeli taj proces', kaže Akrap za tportal.

U prilog toj tezi ide i objava izraelske vojske da je u jučerašnjem udaru na Libanon ubila i Nabila Kaouka, još jednog visokopozicioniranog pripadnika Hezbolaha koji se smatrao mogućim Nesrallahovim nasljednikom.

'Po svemu sudeći postoji više pretendenata za mjesto šefa Hezbolaha i ukoliko se Iran ne umiješa u proces izbora, pitanje je može li ta organizacija ostati jaka i jedinstvena. Problem jest i u tome što se na tu funkciju obično biraju osobe koje su izravno sudjelovale u operacijama, a ne one koje su sudjelovale u planiranju, pa im najčešće nedostaju ključna znanja i iskustvo. Velika je razina izvjesnosti da je Izrael već sada značajno degradirao sposobnost Hezbolaha za vođenje, upravljanje, i zapovijedanje', drži ovaj analitičar.

Ukratko, po Akrapu, ukoliko se Iran otvoreno ne umiješa u zbivanja u Libanonu, pitanje je što će biti s Hebolahom - a i Hamas je, napominje, trenutno u vrlo lošem stanju kada je riječ o njegovoj organizacijskoj, zapovjednoj i upravljačkoj strukturi.

Izrael neće pregovarati s teroristima

'Izrael naprosto neće javno popustiti i neće pregovarati s onima koji su mu oteli civile; za takve stvari postoji Katar', slikovit je Akrap koji potom objašnjava zašto ne treba očekivati dramatične reakcije iz Irana, izuzev diplomatskih poteza i očekivanog zahtjeva za sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti. 'Odmazda nije prioritet Irana', izjavila su New York Timesu danas dvojica pripadnika iranske Revolucionarne garde.

'Iz Irana se ovih dana čuju znatno drugačiji glasovi nego ranije, moguće i zato što su u nedavnim atentatima eksplozivom usred Teherana shvatili da su ranjivi i ondje gdje to nisu očekivali. Tko zna koliko je još eksploziva postavljeno u rezidencijalnim objektima diljem te zemlje?', kaže Gordan Akrap koji ukazuje i na znakovitu šutnju država poput Egipta i Saudijske Arabije, kojima Hezbolah također predstavlja neku vrstu smetnje.

'Nije nemoguće da je Iran za svoj primarni cilj postavio dovršetak nuklearnog programa i izradu atomske bombe - ako to i ne uspiju sami, vjerojatno će im pomoći Rusi - što bi dovelo do potpuno nove podjela karata. Moguće je da se zato prikazuju kao mirotvorci i naprosto pokušavaju dobiti na vremenu', objašnjava sugovornik tportala.

  • +6
Izraelski tenkovi na granici s Libanonom Izvor: Profimedia / Autor: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Invazija više nije nemoguća

Izraelsku kopnenu invaziju na Libanon, uz čiju granicu su posljednjih dana postrojeni tenkovi, Akrap više ne ocjenjuje nemogućom.

'Jasno je postavljen cilj povratka Izraelaca na sjever svoje zemlje i tu je riječ i o političkoj, i o vojnoj odgovornosti. Kada bi uz eventualno posredovanje Egipta ili Katra došlo do obustave raketiranja sjevera Izraela i obećanja da se to više neće događati, moglo bi doći do stabilizacije situacije - no ako se trenutne akcije nastave, Izrael će iskoristiti situaciju i ući u Libanon. Hezbolah će u tom slučaju ostati obezglavljen i vrlo ranjiv i neće mu preostati ništa drugo osim nasilnih akcija protiv izraelskih, odnosno židovskih meta diljem svijeta. Nije da u povijesti nismo imali vrlo sličnu situaciju', zaključuje Akrap.