krvav sukob moćnih igrača

Hezbolah je najstrašniji neprijatelj s kojim se Izrael ikada suočio na bojnom polju

26.09.2024 u 10:38

Bionic
Reading

Fleksibilan lanac zapovijedanja u Hezbolahu, sa širokom mrežom tunela i velikim arsenalom projektila te ostalog oružja pribavljenog prošle godine, pomaže im u borbi protiv izraelskih napada bez presedana, izjavila su tri izvora upoznata s operacijama libanonske militantne organizacije

Izraelski napad na Hezbolah proteklog tjedna, koji uključuje ciljanje viših zapovjednika te eksplozije dojavljivača i voki-tokija mnogih pripadnika, uzdrmao je moćnu libanonsku šijitsku militantnu skupinu i političku stranku.

U petak je ubijen zapovjednik Ibrahim Akil, utemeljitelj i vođa elitnih snaga Radvan. Od ponedjeljka, najsmrtonosnijeg dana nasilja u Libanonu u posljednjih nekoliko desetljeća, ministarstvo zdravstva te zemlje izvijestilo je da je više od 560 ljudi, među njima 50 djece, poginulo u zračnim napadima, piše Reuters.

Načelnik stožera izraelske vojske Herzi Halevi izjavio je u nedjelju da je Akilova smrt uzdrmala organizaciju. Izrael tvrdi da su njegovi napadi uništili tisuće Hezbolahovih raketa i granata. Međutim dva izvora upoznata s operacijama skupine rekla su da je ona brzo imenovala zamjene za Akila i druge visoke zapovjednike ubijene u zračnom napadu u petak u južnim predgrađima Bejruta.

Hezbolah ima golemo ljudstvo i moćno oružje

Vođa Hezbolaha Sajid Hasan Nasralah izjavio je u govoru 1. kolovoza da skupina brzo popunjava praznine kad god neki vođa bude ubijen. Četvrti izvor, jedan od njenih dužnosnika, rekao je da je napad na komunikacijske uređaje izbacio 1500 boraca iz stroja zbog ozljeda, pri čemu su mnogi ostali slijepi ili su im raznesene ruke.

Iako je to velik udarac, predstavlja samo djelić Hezbolahove snage, za koju se u izvješću američkom Kongresu navodi da ima 40.000-50.000 boraca. Nasralah je pak izjavio da skupina ima 100.000 boraca.

  • +7
Borci Hezbolaha Izvor: Profimedia / Autor: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Od listopada, kada je Hezbolah počeo napadati Izrael u znak potpore svom savezniku Hamasu u Gazi, borci su preraspodijeljeni na područja na jugu, uključujući neke iz Sirije, rekla su tri izvora. Također su ubrzanim tempom dopremane rakete u Libanon jer se predviđao dugotrajan sukob, rekli su izvori, dodajući da su nastojali izbjeći sveopći rat.

Glavni pristaša Hezbolaha i njegov dobavljač oružja je Iran. Skupina je najmoćnija frakcija teheranske Osovine otpora, saveza neregularnih snaga na Bliskom istoku, a naoružani su iranskim, ruskim ili kineskim modelima oružja.

Izvori, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti tog pitanja, nisu dali pojedinosti o oružju niti o tome gdje je nabavljeno.

Hezbolah je iznimno otporna sila

Andreas Krieg, viši predavač na Školi sigurnosnih studija na King's Collegeu u Londonu, rekao je da su operacije Hezbolaha poremećene prošlotjednim napadima, ali mu je umrežena organizacijska struktura pomogla da postane iznimno otporna sila.

'Ovo je najstrašniji neprijatelj s kojim se Izrael ikada suočio na bojnom polju, ne zbog broja i tehnologije, već zbog otpornosti', rekao je.

Moćne rakete

Borbe su eskalirale ovog tjedna. Izrael je u utorak ubio još jednog visokog zapovjednika Hezbolaha, Ibrahima Kubaisija. No skupina je pokazala sposobnost da nastavi s operacijama, ispalivši stotine raketa prema Izraelu u sve intenzivnijim napadima.

U srijedu je Hezbolah izjavio da je gađao bazu izraelske obavještajne službe u blizini Tel Aviva, više od 100 kilometara od granice. Sirene za uzbunu oglasile su se u Tel Avivu kada su sustavi protuzračne obrane presreli raketu zemlja-zemlja, izvijestila je izraelska vojska.

Skupina još uvijek nije potvrdila je li lansirala jednu od svojih najmoćnijih precizno vođenih raketa Fateh-110, balistički projektil iranske proizvodnje s dometom od 250 do 300 kilometara. Hezbolahov Fateh-110 ima bojevu glavu težine 450-500 kilograma, prema dokumentu iz 2018. koji je objavio Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Hezbolahovi raketni napadi mogući su jer je zapovjedni lanac nastavio funkcionirati unatoč kratkotrajnom kaosu nakon detonacije dojavljivača i voki-tokija, rekao je jedan od izvora, visoki sigurnosni dužnosnik.

Tri izvora navela su da je sposobnost Hezbolaha za komunikaciju podržana fiksnom telefonskom mrežom, a opisali su je ključnom za svoje djelovanje, uz druge uređaje.

Mnogi od boraca koristili su starije modele dojavljivača te nisu bili pogođeni prošlotjednim napadom. Većina ozljeda zbog eksplozivnih dojavljivača dogodila se u Bejrutu, daleko od prve linije.

Hezbolah ima plan u slučaju prekida zapovjednog lanca

Skupina je pojačala upotrebu dojavljivača nakon što je u veljači borcima zabranjeno korištenje mobitela na bojnom polju, kao odgovor na pogibije zapovjednika u napadima.

Ako se lanac zapovijedanja prekine, borci na prvoj liniji obučeni su za djelovanje u malim i neovisnim skupinama iz nekoliko sela u blizini.