izvanredna vijest

Izrael tvrdi da su ubili vođu Hezbolaha, iranski vrhovni vođa sklonjen na sigurno

28.09.2024 u 10:07

Bionic
Reading

Izrael je u subotu izveo nove zračne udare na južna predgrađa Bejruta i ostala područja u Libanonu, dan nakon sveopćeg napada na sjedište Hezbolaha čija je meta, kako se čini, bio vođa te šijitske proiranske milicije Savved Hassan Nasrallah. Izraelska vojska tvrdi da je on ubijen u napadu

12.00 Hezbolah je lansirao projektile na izraelske lokacije kao odgovor na napade na libanonske gradove, sela i civile.

Još se nisu oglasili o statusu vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha, za kojeg Izrael tvrdi da ga je ubio.

11.23 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei prebačen je na sigurnu lokaciju, rekli su izvori Reutersu. Izvori su rekli da je Iran u stalnom kontaktu s Hezbolahom i drugim regionalnim skupinama kako bi odredili sljedeći koraci nakon što je Izrael objavio da je ubio šefa Hezbolaha Hassana Nasrallaha.

11.22 Na brifingu za novinare nakon navodnog atentata na Hassana Nasrallaha, glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su drugi viši zapovjednici bili s vođom Hezbolaha u vrijeme napada.

Glasnogovornik je rekao da se Izrael nada da će atentat promijeniti akcije Hezbolaha, ali je rekao da su spremni za širu eskalaciju. Odbio je komentirati jesu li u napadu korištene bombe američke proizvodnje.

Izraelska vojska priopćila je da je u najnovijim napadima na južna predgrađa Bejruta ubijen vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah.

'Hassan Nasrallah više neće moći terorizirati svijet', stoji u objavi IDF-a na X-u.

Objava je uslijedila nakon niza noćnih napada u Bejrutu za koje je Izrael rekao da su bili usmjereni na Nasrallaha i druge zapovjednike Hezbollaha. IDF u priopćenju navodi da su osim Hassana Nasrallaha ubijeni i drugi visoki članovi skupine koju podupire Iran - uključujući zapovjednika južnog fronta Hezbolaha.

S druge strane, Hezbolah tek treba izdati priopćenje o statusu svog vođe. Za sada nema potvrde o njegovoj sudbini, ali je izvor blizak Hezbolahu rekao agenciji AFP da je kontakt s Hassanom Nasrallahom izgubljen od petka navečer.

  • +13
Hassan Nasrallah Izvor: Profimedia / Autor: RAMZI HAIDAR / AFP / Profimedia

IDF je potvrdio udare na mete Hezbolaha u dolini Bekaa, na području istočnog Libanona na sirijskoj granici.

Petosatni subotnji napad na južna predgrađa Bejruta je najsnažniji napad Izraela na grad tijekom sukoba s Hezbolahom koji se odvija već godinu dana, usporedno sa sukobom u Pojasu Gaze.

Prema novinarima Reutersa, prije zore je izvedeno preko 20 zračnih udara, a iznad južnih predgrađa poznatih kao Dahiyeh, pod kontrolom Hezbolaha, diže se dim.

Tisuće ljudi koje su napustile poprište borbi okupljaju se u parkovima i trgovima središta Bejruta.

Projektil koji je Hezbolah ispalio na središnji dio Izraela pogodio je nenaseljeno područje. Izraelska vojska je potvrdila da je 10 projektila ispaljenih iz Libanona prešlo na izraelski teritorij te da ih je nekoliko presretnuto.

Eskalacija je povećala bojazan da bi sukob mogao izmaknuti kontroli i potencijalno uvući Iran, koji financijski vojno podržava Hezbolah, te također i SAD.

Izrael nije objavio da li je meta napada bio Nasrallah, no visoki izraelski dužnosnik je rekao da su na meti najviši zapovjednici te skupine koja se od 1997. nalazi na američkom popisu terorističkih organizacija.

  • +3
Napadi na Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

EU je stavio na popis terorističkih organizacija "vojno krilo" Hezbolaha nakon bombaškog napada 2012. na autobus s izraelskim turistima, mahom mladima, u Burgasu, u Bugarskoj, ali je Unija "političko krilo" ostavila nesankcioniranim.

Iranska agencija Tasim prenijela je da je Nasrallah živ, a visoki iranski dužnosnik iz sigurnosnih krugova je rekao da Teheran provjerava njegov status.

Izrael je potvrdio da je likvidirao zapovjednika zaduženog za raketne napade Muhameda Alija Ismaila i njegovog zamjenika Hosseina Ahmeda Ismaila.