analiza tportala

Pogledajte kako posluju privatni zubari. U zadnje tri godine tržištem zavladala velika grupacija

29.06.2024 u 08:33

Bionic
Reading

Adria Dental Group (ADG) zavladala je tržištem privatnih stomatoloških usluga. Među top deset najvećih zubarskih poliklinika u zemlji njih četiri su članice ADG-a. Perjanica grupacija je riječki Rident s kojom se, kad se gledaju prihodi i zarada, ne može mjeriti niti jedna druga poliklinika

Adria Dental Group krajem 2021. osnovala je investicijska tvrtka Provectus Capital Partners (PCP). Njezin predsjednik Uprave i glavni partner je Igor Čičak

PCP je u zadnje tri godine u dentalni biznis uložio više od 50 milijuna eura. Preuzeli su do sad deset stomatoloških poliklinika – devet u Hrvatskoj i jednu u Sloveniji – s tim da najavljuju daljnje širenje.

Rident je pod okrilje PCP-a došao 2021. Riječka poliklinika je već godinama, i po broju pacijenata i po broju zahvata, najveća privatna stomatološka ustanova u Hrvatskoj s dvije poliklinike u Rijeci i Poreču, te dentalnim laboratorijem Ridental.

Osnivač Ridenta je stomatolog Željko Miljanić, a koji je i dalje član uprave.

Rident je lani iskazao 16,4 milijuna eura prihoda (+11,71 posto), a dobit je iznosila 2,1 milijun eura. Prema podacima Fine zapošljava više od 120 djelatnika, čija prosječna plaća iznosi 1685 eura.

Drugo mjesto među najvećih 10 stomatoloških poliklinika drži zagrebački Ars Salutaris. Vode je Hrvoje Pezo i Robert Ćelić. Pezo je predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine (HKDM) od 2007., dok je Ćelić izvanredni profesor na Zavodu za mobilnu protetiku zagrebačkog Stomatološkog fakulteta. Polikliniku su osnovali prije 15 godina.

Ars Salutarisu su prihodi lani skočili za čak 38,69 posto na rekordnih 8,3 milijuna eura što je pratila dobit od 557.273 eura.

Treći privatni zubarski biznis je Dental Centar Ostojić iz Zagreba u vlasništvu stomatologinje Renate Ostojić i njezinog supruga Emila. Oni su od 2019. do 2023. više nego udvostručili prihode na lanjskih 7,4 milijuna eura, a prošle godine im je i dobit snažno porasla na 1,04 milijuna eura.

Četvrto mjesto drži Dentum, također iz Zagreba. Polikliniku su 2013. osnovali stomatolozi Andrej Božić i Petar Bago, da bi je 2022. preuzela Adria Dental Group.

Dentum je prema podacima Fine prošlu godinu završio s gotovo šest milijuna eura ukupnih prihoda i nešto više od 610 tisuća eura zarade.

Petu poziciju drži još jedan član Adria Dental Group zagrebačka poliklinika Arena Dental. Njezin osnivač je stomatolog Srećko Srdjak. Nakon prodaje 2021. Srdjak je jedno vrijeme bio ravnatelj da bi zatim napustio polikliniku. Arena je lani iskazala 5,9 milijuna eura ukupnih prihoda i oko 88 tisuća eura dobiti.

Na šesto mjesto je poliklinika Identalia. Njezin većinski vlasnik je informatičar Krešimir Rich. Njegova Identalia grupa, jedna je od većih grupacija za dentalni turizam u regiji, a posluje u Hrvatskoj i Italiji. Identalia je lani zabilježila pad prihoda i to za 10,18 posto na 5,7 milijuna eura, dok je dobit iznosila 243.700 eura.

Implant centre Martinko iz Zagreba na sedmom mjestu vodi stomatolog Damir Martinko. Ukupni prihod mu je lani bio oko pet milijuna eura, zarada 337.538 eura.

Zadnja tri mjesta u Top 10 drže riječka poliklinika Kalmar Implant Dentistry, Salona Dental iz Solina (od 2021. član Adria Dental Group) i Štimac Centar iz Zagreba.

sve osim nogometa

Učitavanje...