U ŠIRINU I VISINU

Pogledajte koliko su se vrhunski sportaši povećali u zadnjih 50 godina

14.08.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Sportaši u vrhunskoj kondiciji zapanjuju obožavatelje, postavljaju nove rekorde i pomiču granice ljudskog tijela. No s vremenom su ta tijela postala primjetno veća

Koristeći podatke iz baze Sports Reference, Georgios Karamanis izračunao je prosječnu visinu i težinu olimpijskih sportaša po sportu kako bi pokazao kako su se njihove tjelesne dimenzije mijenjale tijekom godina.

U većini sportova prosječna težina i visina povećale u posljednjih 50 godina. No razlike su ipak značajne. Visulcapitalist.com je analizirao trendove težine i visine sportaša u dvadesetak populanih sportova.

Najizrazitiji primjer ovog fenomena je u košarci, gdje je prosječna težina muškaraca porasla za više od 16 kilograma (sa 83,9 na 100,2 kilograma). Prosječna visina se također povećala za 12 centimetara (sa 188,2 na 200,5 centimetara).

Hrvanje, dizanje utega i vaterpolo također su doživjeli značajno povećanje težine i visine muškaraca. Prema Indeksu tjelesne mase (BMI), sportaši u ova tri sporta gurnuti su u kategoriju prekomjerne težine, pri čemu je dizanje utega posebno blizu pretilosti.

Kod žena razlike u prosječnoj težini i visini između sportova nisu tako značajne. Plivanje, kajakaštvo i ronjenje doživjeli su najviše promjena, iako sva tri sporta i dalje spadaju unutar normalne BMI klasifikacije.

Znači li to da su sportaši sve nezdraviji? Nije nužno. Mišićavi sportaši često imaju visok BMI jer indeks ne razlikuje težinu od masti, mišića ili kostiju. BMI također ima tendenciju preuveličavanja pretilosti kod visokih ljudi i mršavosti kod niskih ljudi.

  • +61
Olimpijske igre 2024. Pariz, otvaranje, 26.7.2024. Izvor: EPA / Autor: Joel Marklund / POOL

Premda većina sportova pokazuje kako se sportaši s vremenom povećavaju, postoje i neke iznimke.

Naime, gimnastika je u suprotnosti s trendom i za muškarce i za žene. Prosječna gimnastičarka 2016. bila je i lakša i niža od svojih kolegica 1960. Nakon pedeset godina gimnastičarke su u prosjeku imale 4 kilograma manje i bile su gotovo 3 centimetra niže.

U gimnastici su studije pokazale da 'manji gimnastičari s visokim omjerom snage i mase' imaju veći potencijal za izvođenje rotacija. Jedan značajan primjer je proslavljena američka gimnastičarka Simone Biles, koja je visoka 142 centimetra te je punih 14 centimetara niža od prosječne gimnastičarke na Olimpijskim igrama 2016. godine.

Olimpijke su također doživjele pad težine u atletici i jedrenju, iako su u istom razdoblju zabilježile povećanje visine u istim sportovima.