ZALIHE IZ PODRUMA

Prošek i teran mogu privremeno u europske trgovine

Bionic
Reading

Teranu i prošeku otvoren je put na police vinoteka i trgovina pa vinari mogu, makar privremeno, odahnuti.

Sve količine svih vrsta vina proizvedene do 30. lipnja 2013. i označene prema nacionalnom sustavu koji je vrijedio do tog roka smiju se nesmetano plasirati na tržište. To konkretno znači da sve zalihe iz podruma, neovisno jesu li na odležavanju ili su pripravne za punjenje boca, zaključno s berbom iz 2012. godine, kao i butelje koje su možda sklonjene u skladišta maloprodaje, imaju slobodan put do nepca mnogih vinoljubaca.

Za ovaj preokret, nakon višetjednih sporenja o zabrani prodaje prošeka i terana s danom ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije radi izravnog protivljenja Italije i Slovenije, zaslužna je odluka Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta za vino i alkohol pri Europskoj komisiji, piše Poslovni dnevnik

Kroz dobiveno prijelazno razdoblje bit će lakše nastaviti bitku podastiranjem brojnih kako povijesnih tako i tehnoloških argumenata da hrvatski prošek i talijanski prosecco, odnosno slovenski i hrvatski teran uopće nisu istovjetan proizvod. Ministarstvo poljoprivrede, ističu na toj adresi, u suradnji s vinarima pokušat će iznaći najbolja rješenja da prošek i teran ostanu na tržištu i nakon prodaje ovih zaliha.