PROMJENE ZAKONA

Proširuju se prava i rastu naknade za nezaposlene, na burzu rada moći će i strani radnici

10.09.2024 u 06:00

Bionic
Reading

Ministarstvo rada i socijalne skrbi uputilo je u javno savjetovanje izmjene i dopune Zakona o tržištu rada kojima se unapređuju prava nezaposlenih osoba. Između ostaloga, ublažavaju se uvjeti za stjecanje pojedinih prava, povećava se obuhvat radnika koji imaju pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, a podižu se i iznosi naknada za pojedine kategorije nezaposlenih

Hrvatska ima jedan od najrestriktivnijih sustava naknada za nezaposlene u Europskoj uniji. Novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti prima tek svaki peti prijavljeni na burzi rada, a njena visina ne pruža dovoljnu sigurnost radnicima koji ostaju duže vrijeme bez posla.

Po trenutnim pravilima, nezaposlena osoba ima pravo na naknadu ako ima najmanje devet mjeseci staža u posljednja 24 mjeseca prije prestanka radnog odnosa. Ovisno o prikupljenom stažu, naknadu može koristiti od 90 do 450 dana.

Pravo na naknadu imaju samo osobe kojima je poslodavac otkazao ugovor o radu, a u svim drugim slučajevima neće im se priznati.

Pravo na naknadu i pri sporazumnom prekidu radnog odnosa

Kako bi se povećao obuhvat osoba s pravom na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, predlaže se ublažavanje uvjeta za mlade do 30 godina. Oni bi imali pravo na naknadu sa šest mjeseci staža u prethodne dvije godine, umjesto devet, koliko će i dalje trebati skupiti stariji od 30 godina.

Pravo na nastavak primanja naknade dobit će i osobe koje su se zaposlile, ali su nakon kratkog vremena u suglasnosti s poslodavcem raskinule ugovor o radu. U obrazloženju se navodi da je cilj ohrabriti nezaposlene osobe da prihvate zaposlenje tako što im se pruža mogućnost nastavka korištenja novčane naknade u slučaju da nisu zadovoljne poslom te sporazumno prekinu radni odnos.

Primjerenije naknade

Novčana naknada za prvih 90 dana korištenja ostaje 60 posto osnovice, a nju čini prosječna bruto plaća ostvarena u tromjesečnom razdoblju prije gubitka posla, odnosno najviše 70 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

Od 91. do 180. dana nezaposlenosti naknada se povećava s 30 na 35 posto osnovice, a za naredno razdoblje ne mijenja se te iznosi 30 posto osnovice.

  • +2
Strani radnici Izvor: EPA / Autor: NARENDRA SHRESTHA

Novost je i to da će se prilikom određivanja visine novčane naknade u osnovicu, uz prosjek plaće, moći uključiti isplaćene naknade plaće i druge neoporezive isplate (naknada za prijevoz, dodatak za prekovremeni rad, regres i sl.) ako je to povoljnije za osobu.

Također, nezaposlena osoba koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje uputio na obrazovanje, odnosno osposobljavanje za radno mjesto ili profesionalnu rehabilitaciju, a koja je korisnik novčane naknade, zadržava je i za vrijeme tog obrazovanja, osposobljavanja ili rehabilitacije.

Prava se šire i na strane radnike

Ubuduće će se i strani radnici iz trećih zemalja imati pravo prijaviti na burzu rada te primati novčanu naknadu u slučaju da im je prestao radni odnos u Hrvatskoj bez njihove krivnje.

To je u skladu s migracijskom politikom RH i predstojećim izmjenama Zakona o strancima, a koji će stranim radnicima omogućiti dulji boravak u Hrvatskoj i regulirati uvjete smještaja s ciljem bolje integracije u društvo.