pad proizvodnje

Računica je jasna: Nastavi li se ova situacija, Hrvatska će ostati bez svinjskog mesa

20.09.2022 u 22:59

Bionic
Reading

Europa zbog povečanja troškova drastično smanjuje proizvodnju svinjskog mesa te se bazira samo na lokalne potrebe, a što Hrvatsku stavlja u velike probleme jer sami proizvodimo tek polovinu ukupne potrebe za svinjskim mesom

Osječka tržnica proteklih dana je ostala bez jedne mesnice, a svinjogojci nisu pretjerano začuđeni, donosi Dnevnik Nove TV.

Iz Udruge velikih proizvođača upozoravaju da se broj zaklanih svinja u Hrvatskoj smanjuje brže nego u Europi. Na pad proizvodnje upozorava i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK). ''U Hrvatskoj je danas 12 posto niža cijena svinja nego inače u ostalim europskim zemljama'', istaknuo je Antun Golubović iz Odbora za svinjogojstvo HPK-a. Dodatan udarac su skuplji energenti i stočna hrana. Upravo zbog toga Europa je počela zatvarati cijele pogone.

Za Hrvatsku koja je samodostatna s tek 55 posto i ovisi o uvozu, to su loše vijesti.

''Sve zemlje od kojih mi uvozimo i svinjsko meso i živu prasad imaju višak proizvodnje - između 120 i 170 posto od svojih potreba. Mi imamo manjak, prema tome, ako oni odluče smanjiti svoju proizvodnju, a vidimo da Njemačka, Danska i Nizozemska to već rade, mi ćemo ostati bez tržišta na kojem smo do sada kupovali'', upozorio je Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Marinom Bešić Đukarić.

Drugim riječima, mogli bismo ostati bez svinjskog mesa.

''Mi ćemo uvoziti sve dok u Europi ne bude samodostatnost na 100 posto. Samo da se poravna na 100 posto, mi smo gotovi, a ne daj Bože da to bude i nešto ispod'', upozorava Golubović.