dan na burzi

Rasprodaje s globalnih tržišta se prelile na Zagrebačku burzu

Bionic
Reading

Negativni sentiment s globalnih burzi prelio se i na domaće tržište kapitala, pri čemu su svi dionički indeksi u utorak zaključili u crvenom, iako u blažem intenzitetu u odnosu na vodeće globalne indekse

Indeks CROBEX je potonuo 1,6 posto, što je njegov najveći dnevni pad od listopada 2023. godine, pri čemu je zaključio na 2.923,6 bodova, najnižoj razini u posljednja dva tjedna. Uži indeks CROBEX10 je izgubio 1,5 posto na vrijednosti, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus zabilježio pad od preko 2,1 posto. Od sektorskih indeksa, najviše je potonuo indeks transportnog sektora, čija je vrijednost pala za 3,5 posto.

Ukupno je protrgovano oko 1,5 milijuna eura, pri čemu su se u fokusu ulagača ponovno našla Končareva izdanja. Dionica Končara je bila najlikvidnije izdanje s prometom od 215 tisuća eura i padom cijene od 3,3 posto, a slijedi ju redovno izdanje Končar D&ST, koje je na prometu od 177 tisuća eura potonulo 1,8 posto. Među likvidnijim izdanjima se našla i dionica Ericsson Nikola Tesle, s prometom od 162 tisuće eura i padom cijene od 1,1 posto.

Titulu gubitnika dana je pokupila dionica Zagrebačke burze, čija je vrijednost potonula 12,9 posto, ali na prometu od svega 3,5 tisuće eura. Dvoznamenkasti pad cijene je zabilježila i dionica Slatinske banke, koja je izgubila 10,2 posto na vrijednosti, a slijedi ju dionica Luke Ploče, s padom cijene od 5,6 posto.

Među dobitnicima, samo su tri izdanja dan završila s pozitivnom predznakom, i to dionice Podravske banke, Hrvatskog Telekoma i Valamar Riviere, čije su cijene ojačale redom 1,7 posto, 0,6 posto i 0,4 posto.

Od važnijih korporativnih vijesti, jedino se može izdvojiti objavljeni poziv na Glavnu skupštinu Solarisa, u kojem se predlaže povlačenje dionica hotelijera sa Zagrebačke burze.

Dobitnik dana

Podravska banka +1,65%, 61,50

Gubitnik dana

Zagrebačka burza -12,90%, 2,70

CROBEX -1,64%, 2.923,56