STROGA KONTROLA RASHODA

Rusija donijela antikrizni plan za 2015.

27.01.2015 u 13:19

Bionic
Reading

Čelništvo Ruske Federacije odobrilo je plan za održivi gospodarski razvoj i socijalnu stabilnost u 2015. godini, koji predviđa strogu kontrolu proračunskih rashoda i uravnoteženi proračun do 2017. godine, izvijestio je u utorak ministar financija Anton Siluanov

'Rukovodstvo zemlje na jučerašnjim je sastancima odobrilo antikrizni plan, a njegov glavni dio je zauzdavanje proračunske potrošnje', rekao je Siluanov.

Štoviše, kaže on, očekuje se da će proračunski rashodi biti niži nego što je prvobitno planirano.

Antikrizni plan mora potpisati premijer, a o njemu će raspravljati i parlament. U planu su utvrđene su mjere za optimizaciju proračuna i provedbu strukturnih reformi.

'Plan je dizajniran za oko godinu dana, što će nam dati vremena za pripremu strukturnih reformi, kako bismo poboljšali kvalitetu javne uprave, proračuna i održali naše rezerve i koje ne smijemo potrošiti za godinu-dvije', rekao je Siluanov, ističući da vlada ne namjerava "bezglavo" potrošiti rezerve Rusije.

U dijelu fiskalne politike, plan navodi cilj uravnoteženog proračuna bez deficita do 2017. godine, pri projiciranoj cijeni nafte na 70 dolara po barelu.

Provedbu antikriznih mjera trebala bi pomoći sredstva predviđena za tu namjenu u proračunu, koja su početkom godine iznosila 193 milijarde rubalja (2,8 milijardi dolara), a nakon nekoliko odluka za korištenje tih sredstava, volumen toga fonda smanjen je na oko 170 milijardi rubalja.

Pored tog izvora, sredstva za provedbu antikriznih mjera bit će nađena i u preraspodjeli sredstava iz postojećih državnih projekata i njihovu preusmjeravanju za najvažnije potrebe, rekao je Siluanov.

Ranije je prvi vicepremijer Ruske Federacije Igor Šuvalov izjavio da je za ispunjenje antikriznog plana potrebno 1,37 bilijuna rubalja (30,6 milijardi dolara).