prikupljaju ponude

Saudijska Arabija prodaje udio u naftnom divu Aramcu

31.05.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Saudijska Arabija najavila je prikupljanje ponuda za nešto manje od jedan posto udjela u naftnom divu Aramcu, vrijednog 13,1 milijardu dolara

Saudijsko kraljevstvo i Aramco objavili su detaljne planove prodaje do 0,7 posto vlasničkog udjela, dodajući da će desetina dionica biti rezervirana za male ulagače, na temelju potražnje.

Kupci će ponude moći slati od 2. do 6. lipnja, a cijena će biti objavljena 7. lipnja.

Financijski direktor Aramca Ziad Al-Murshed rekao je samo da će biti viša od plafona pri uvrštenju u burzovnu kotaciju (IPO) koji je iznosio 29 rijala. Na zatvaranju tržišta u četvrtak stajala je 29,1 rijal, što znači da je tržišna vrijednost Aramca iznosila 1,87 bilijuna dolara. U IPO-u bila je procijenjena na 1,7 bilijuna dolara.

Izvršni direktor Amin Nasser rekao je novinarima da prodaja predstavlja priliku za sadašnje i nove ulagače da izgrade značajnu poziciju u tvrtki. Aramco će pak po njegovim riječima proširiti bazu dioničara i poboljšati likvidnost svojih dionica, dodao je šef tvrtke.

Ulagači već mjesecima čekaju "Project Bond", kako su u Rijadu, prema navodima izvora, nazvali ponudu, s obzirom na planove o diversifikaciji saudijskog gospodarstva i o smanjenom oslanjanju na naftu. "Vizija 2030" predviđa poticanje aktivnosti u sektorima prometa i turizma, uz povećanje udjela izvoza u BDP-u sa 16 na 50 posto, kada se izuzme nafta.

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman već je preko stabilizacijskog fonda uložio stotine milijardi dolara u projekte poput električnih vozila i novog avioprijevoznika, napominje Reuters.