ibersko tržište

Španjolski i portugalski terminali prepuni ukapljenog plina, cijene pale

19.10.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Cijene plina na iberskom veleprodajnom tržištu ponovo su strmoglavo pale u srijedu, pokazali su službeni podaci, a španjolski operater upozorio je da će možda morati odbiti nove pošiljke ukapljenog plina jer su terminali puni

Platforma koja upravlja iberskim tržištem objavila je da je u srijedu na dražbi plina koji kupuju proizvođači struje postavila cijenu od 31,77 eura/MWh za isporuku u četvrtak, u usporedbi s 41,49 eura na dražbi održanoj dan ranije. To bi značilo da je cijena prvi puta pala ispod granice od 40 eura po megavat-satu (MWh) koja je u svibnju postavljena za proizvodnju struje u termoelektranama na plin.

Pad cijena nadovezuje se na upozorenje španjolskog plinskog operatera u ponedjeljak da će zbog prepunih terminala možda morati odbiti nove pošiljke ukapljenog prirodnog plina (LNG). Portugalsko ministarstvo okoliša već nekoliko tjedana upozorava da su skladišta u terminalu u Sinesu puna.

Deseci brodova s LNG-om kruže pred obalama Španjolske i drugih europskih zemalja budući da nema dovoljno kapaciteta za uplinjavanje pa ne mogu osigurati termin za istovar. Problem je i što nema dovoljno cjevovoda koji bi plin iz terminala transportirali u druge dijelove Europe.

  • +15
LNG terminal Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Oštar pad cijena posljedica je činjenice da je Iberija 'nakrcana' plinom i nema više skladišnih ​​kapaciteta u terminalima, a ne troši ni plin za grijanje stanova jer su temperature iznad normale', tumači Ricardo Marques iz konzultantske tvrtke Informacao de Mercados Financeiros.

'Cijene bi se mogle zadržati na sadašnjim nižim razinama ako ljudi shvate da će zalihe na kraju zime biti na pristojnim razinama, ali na srednji će rok kretanje cijena uvelike ovisiti o padalinama, energiji vjetra u Iberiji i redovitoj opskrbi plinom', dodaje Marques. Pad cijena mogao bi biti kratkog vijeka u slučaju eventualnog ozbiljnog i dugotrajnijeg poremećaja u opskrbi iz Nigerije, upozorava.