PROIZVODNJA PARKETA

Šveđani uložili u Požgaj Flooring

17.02.2015 u 15:34

Bionic
Reading

Švedski proizvođač parketa i otpornih podnih obloga Kaehrs Grupa stekla je dokapitalizacijom manjinski vlasnički udio u tvrtki Požgaj Flooring sa ciljem jačanja svog lanca dobave parketa i širenjem proizvodnje u Hrvatskoj, izvijestili su u utorak iz fonda za gospodarsku suradnju Nexus, dosadašnjeg većinskog vlasnika Požgaj Flooringa

'Akvizicijom se uspostavlja operativno i vlasničko povezivanje Požgaj Flooringa, kao jednog od najznačajnijih domaćih proizvođača visoko kvalitetnih višeslojnih parketa, s Kaehrs Grupom koja ima dominantan tržišni položaj na najrazvijenijim tržištima zapadne Europe, Skandinavije i Rusije', ističu iz Nexusa.

Dodaju da je Kaehrs Grupa ovim ulaganjem stekla trenutno manjinski udio u Požgaj Flooringu s intencijom investicije u proizvodne kapacitete i širenja poslovanja na području Hrvatske.

Prije ove transakcije, zaključene krajem prošlog tjedna, Nexus je imao 55 posto vlasništva u Požgaj Flooringa. Nakon transakcije Nexus je i dalje najveći pojedinačni udjelničar, dok je Kaehrs značajan manjinski udjelničar s mogućnošću kupnje preostalog udjela, kažu u Nexusu, iz kojeg u odgovoru na upite o detaljima transakcije ne iznose pojedinosti ni o udjelima niti vrijednosti transakcije.

Kako se navodi u priopćenju, namjera je švedske grupacije širiti proizvodni potencijal i aktivnosti u Hrvatskoj s obzirom na kvalitetu proizvoda Požgaj Flooringa i blizinu proizvodnih lokacija Požgaj Flooringa postojećim tržištima Kaehrs Grupe.

Iz Nexus FGS-a, koji je 2012. godine ulaganjem u Požgaj Grupu postao većinskim vlasnikom te na taj način omogućio restrukturiranje i daljnji razvoj poslovanja, ističu kako su iznimno zadovoljni realizacijom ulaska Kaehrs Grupe u Požgaj Flooring, 'jer ova transakcija jasno materijalizira jednu od ključnih uloga fonda kao financijskog investitora, ne samo u smislu osiguravanja vlasničkog kapitala hrvatskim poduzećima, već i u omogućavanju strateškog povezivanja domaćih poduzeća sa stranim strateškim investitorima koja vode ka daljnjem rastu, razvoju i zapošljavanju'.

'Strana ulaganja su od iznimnog značaja za gospodarstvo Hrvatske i stoga nam je iznimno drago da smo mogli dati svoj doprinos tom procesu', naglašavaju iz Nexusa.

Tvrtka Požgaj Flooring d.o.o. bavi se proizvodnjom višeslojnih parketa u tvornicama u Velikom Bukovcu i Donjem Miholjcu. Tvrtka ima više od 250 zaposlenih i izvozom ostvaruje preko 90 posto prihoda. Dio je Grupe Požgaj, jedne od pet najvećih drvoprerađivačkih kompanija u Hrvatskoj, koju čine još i poduzeća Požgaj d.o.o., Drvna industrija Bohor d.o.o., Drvo Vrhovine d.o.o. i Požgaj Flooring d.o.o. (s tvrtkama kćerima Parketi Požgaj d.o.o. i Kupres d.o.o.).

Kaehrs Grupa je vodeći svjetski proizvođač parketa i otpornih podnih obloga, koja djeluje u 70 zemalja svijeta te drži vodeću tržišnu poziciju na tržištima Švedske, Finske, Norveške i Rusije, kao i značajan udio na tržištima Velike Britanije i Njemačke. Grupa zapošljava više od 1.500 ljudi i ostvaruje godišnji prihod viši od 2 milijarde kuna.