dobar posao u moskvi

Svjetska banka proglasila Rusiju zemljom s visokim primanjima unatoč ratu i sankcijama

02.07.2024 u 17:24

Bionic
Reading

Svjetska banka podignula je Rusiju iz skupine zemalja 'viših srednjih primanja' u najvišu skupinu zemlja s 'visokim primanjima' prema bruto nacionalnom dohotku (BND) po glavi stanovnika koji je u 2023. godini iznosio ukupno 14.250 dolara.

Rusija vodi iscrpljujući rat protiv Ukrajine i izložena je brojnim sankcijama zapadnih zemalja koje još uvijek nemaju velikog utjecaja na njeno gospodarstvo.

'Na gospodarsku aktivnost u Rusiji utjecao je veliki porast vojnih aktivnosti u 2023.', objavila je Svjetska banka.

Pomak Rusije na ljestvici također je potaknut rastom trgovine (+6,8%), financijskog sektora (+8,7%) i građevinarstva (+6,6%).

'Ovi čimbenici doveli su do povećanja i realnog (3,6%) i nominalnog (10,9%) BDP-a, a ruski BND po glavi stanovnika porastao je za 11,2%', navodi se u objavi međunarodne financijske institucije.

Svjetska gospodarstva podijeljena su u četiri skupine na temelju mjerenja BND-a po glavi stanovnika u američkim dolarima. Klasifikacija Svjetske banke 2024.-25. za zemlje s 'visokim dohotkom' povećala je prag na 14.005 dolara ili više.

Bugarska i Palau pridružile su se Rusiji i postale 'ekonomije s visokim dohotkom' s BND-om od 14.460 USD, odnosno 14.250 USD po glavi stanovnika. Velika većina Europe uključujući i Hrvatsku nalazi su u najvišoj skupini zemalja s visokim dohotkom. Srbija, BiH, Bjelorusija nalaze se još uvijek u nižem razredu iz kojeg je upravo izašla Rusija.

Najsiromašnije zemlje na svijetu razmjestile su se na području saharske Afrike zajedno sa Sirijom i Afganistanom zemljama koje su razorene godinama ratovanja te izoliranom Sjevernom Korejom.

Nominalno, Rusija je na 72. mjestu prema BND-u po stanovniku i 53. prema paritetu kupovne moći.

Ukrajina, koja se bori protiv sveobuhvatne ruske invazije od 2022., prešla je iz statusa "nižeg srednjeg dohotka" u status "višeg srednjeg dohotka" nakon što se nastavio gospodarski rast 2023. godine, objavila je Svjetska banka. U suprotnom smjeru otišla su palestinska samoupravna područja Pojas Gaze i Zapadna obala.