UZ ORBANOV BLAGOSLOV

Tko je Lőrinc Mészáros, instalater centralnog grijanja koji se širi po Hrvatskoj

31.07.2023 u 06:01

Bionic
Reading

Mađarski tajkun Lőrinc Mészáros proširio je svoj hrvatski portfolio preuzimanjem tvrtke Rabo, najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika svježih jabuka. To je treća velika hrvatska akvizicija kontroverznog poduzetnika bliskog Viktoru Orbánu. Provjerili smo od čega se sastoji Mészárosovo poslovno carstvo i kako je u manje od deset godina monter plinskih instalacija izrastao u jednog od najbogatijih ljudi u regiji

Tvrtka Rabo iz Kneževih Vinograda, najveći hrvatski proizvođač i izvoznik jabuka, postala je nova članica mađarske Mészáros grupacije, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke, ne navodeći vrijednost akvizicije.

Novom akvizicijom u Hrvatskoj nastavljen je vrtoglav poslovni uspon najbogatijeg mađarskog poduzetnika, započet prije desetak godina nakon što se mađarski predsjednik Orbán posvađao s Lajosom Simicskom, bivšim blagajnikom stranke Fidesz i prijateljem iz djetinjstva.

Na njegovo mjesto došao je Mészáros i on uopće ne krije kome može zahvaliti na svojem golemom bogatstvu. Svojevremeno je na pitanje novinara otvoreno rekao da su za njegov poslovni uspjeh zaslužna tri faktora: 'Bog, sreća i Viktor Orbán.'

Prije uspona Orbánova Fidesza, Mészáros je bio monter plinskih instalacija. Imao je svoju tvrtku koja je s vozilom, alatom i samim gazdom bila vrijedna tek tridesetak tisuća eura.

Glavni izvor Mészároseva bogatstva u početku je bio mađarski državni proračun. On je tako preko noći postao najveći dobitnik svih mogućih javnih natječaja, bilo da je riječ o građevinskim radovima, bilo opskrbi državne tvrtke mineralnom vodom.

S Orbánom ga dubinski veže i ljubav prema nogometu. Predsjednik je Nogometne akademije u njihovom rodnom mjestu Felcsutatu, u kojem je njegova tvrtka izgradila velebni stadion.

Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu dovela ga je 2016. u Hrvatsku. Njegov glavni sponzor Orbán uvjeren je da je sport, posebice nogomet, snaga koja može razmahati nacionalni ponos i dovesti do mađarskog zajedništva. Jedna u nizu nogometnih investicija u susjednim zemljama u kojima žive Mađari bila im je kupnja NK Osijek. Nakon preuzimanja osječkog prvoligaša, u gradnju novog stadiona, osječke Opus Arene, uložio je 65 milijuna eura.

Druga velika investicija u Hrvatskoj vezana mu je uz turistički sektor. Prošle godine s lokalnim developerom DDD grupom Mészáros je krenuo u izgradnju luksuznog hotela Riva’s Hotels & Resorts u Ičićima. Investicija vrijedna 70 milijuna eura uključuje hotel s pet zvjezdica i 12 vila. Otvaranje hotela očekuje se 2024., a početkom ove godine potpisan je ugovor kojim hotelska grupa Marriott preuzima njegovo vođenje.

Inače, Mészároseva grupacija prije šest godina ovladala je ključnim mađarskim turističkim potencijalima kada je preuzela golem turistički kompleks na Balatonskom jezeru. Riječ je o 33 hotela, 19 hotelskih projekata i 13 kampova koji okružuju jezero.

Preuzimanjem tvrtke Rabo, Mészáros je proširio svoj golemi poljoprivredni kompleks, a koji se prostire na više od 50.000 hektara proizvodnih površina u sektorima stočarstva, ratarstva, mljekarstva, peradarstva te vinarstva. Za njegovu grupaciju ovo je prvi iskorak u sektor voćarstva.

  • +9
Osijekovi navijači dobili su priliku obići Opus Arenu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ovom akvizicijom dobivaju jedinstven know-how o proizvodnji, skladištenju i distribuciji svježeg voća, a on se može uspješno primjenjivati u svim budućim ulaganjima u tvrtku, ali i na njihovim površinama u Mađarskoj.

Uz sport, poljoprivredu i turizam, Mészárosev konglomerat širi se u sektorima građevine, medija i energetike. Ulazak u medijski biznis krenuo je kupnjom Mediaworksa, kompanije koja je upravljala dnevnikom Népszabadság nakon što je on ponovo počeo izlaziti poslije prisilnog zatvaranja. I većina regionalnih listova u Mađarskoj nalazi se pod njegovim nadzorom.

U energetici su njegove tvrtke stekle većinski udio u mađarskom ogranku češke kompanije za atomsku energiju Královopolská Ria (KP Ria). Ona je pak jedna od međunarodnih partnera Rosatoma, ruske državne tvrtke za gradnju i održavanje atomskih elektrana koja u Mađarskoj gradi elektranu Paks II.

Ove godine Mészáros je treći put zaredom osvojio titulu najbogatijeg Mađara. Forbes procjenjuje njegovo carstvo na 1,4 milijarde dolara (1,25 milijardi eura). Uslijed ekspanzije poslovnih aktivnosti samo u protekle dvije godine vrijednost njegova bogatstva porasla je za 540 milijuna eura.

Prošle godine nastavljeno je širenje njegove grupe ugovorom o koncesiji za autoceste, akvizicijama u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, kupnjom tvrtke za trgovinu energijom, akvizicijom zaštitarske tvrtke te inozemnom ekspanzijom u hotelijerstvu.