u mreži eppo-a

Tko je Miljenko Pivac? Sve do kolovoza sa stricem je vodio najveću domaću mesnu tvrtku, a onda se povukao

24.10.2024 u 15:01

Bionic
Reading

U sklopu istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) o subvencijskoj prijevari u vrijednosti preko devet milijuna eura u četvrtak je uhićeno devet osoba. Među njima su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora tvrtke Vajda iz konzorcija Pivac - Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović

Najzvučnije ime je ono Miljenka Pivca, suvlasnika Pivac Grupe. On je sin Tonćija Pivca, jednog od trojice braće koja su transformirala obiteljsku mesnicu iz Vrgorca u najjačeg igrača u domaćoj mesnoj industriji.

Braća Ivica, Neven i Tonći Pivac podigli su biznis na višu razinu još za vrijeme socijalizma, kada su prodavali meso makarskim ugostiteljima i hotelijerima. Tijekom 90-ih izgradili su Mesnu industriju Braća Pivac i probili se među vodeće kompanije u svom sektoru.

Prekretnica u njihovom poslovanju bilo je pooštrenje carinskih kontrola na granici s Bosnom i Hercegovinom 2000. godine. Na taj su se način riješili nelojalne konkurencije iz Hercegovine te od tog trenutka počinje njihov značajniji poslovni uzlet.

Od 2000-ih grupa se, uz nastavak organskog rasta, okrenula akvizicijama te je nakon kupnje nekoliko tvrtki iz branše - Vajdu iz Čakovca preuzeli su 2015. - izrasla u najvećeg proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj.

U prošloj godini Pivac Grupa imala je konsolidirani prihod od 541 milijun eura. Zapošljava više od 2000 ljudi te ima više od 230 svojih maloprodajnih objekata.

Od trojice braće živ je još najmlađi Neven Pivac. Tonći je preminuo 2019., a Ivica prošle godine.

Iako je kompanija izrasla u industrijskog diva, i dalje je riječ o klasičnoj obiteljskoj tvrtki u kojoj je aktivno angažirana većina članova obitelji. Tako je u operativno poslovanje uključeno šest nasljednika Pivčevih: Tonćijeve dvije kćeri, Milena i Ivana, te sin Miljenko, Nevenove kćeri Nena i Ruža te Ivičina kći Nevena.

Pivci su vlasnici Kraša

Pivac Grupa je većinski vlasnik Kraša i malog, ali značajnog udjela u Podravci te se svrstava među najveće hrvatske prehrambene grupacije.

Miljenko Pivac je sve do kolovoza ove godine, uz strica Nevena, bio član Uprave Mesne industrije Braća Pivac, a onda se iznenada povukao na savjetničku funkciju. Učinio je to nešto više od mjesec dana nakon što je po nalogu EPPO-a u Čakovcu izvršen pretres u Vajdi zbog sumnje u moguće subvencijske prijevare.

U mreži EPPO-a zaglavili su i aktualni predsjednik Uprave Vajde Vilim Simon, njegov prethodnik Alen Kajmović te bivši predsjednik Vajdinog Nadzornog odbora Igor Miljak.

Miljak je trenutno šef Uprave tvrtke PPK - karlovačka mesna industrija, članice Pivac Grupe od 2003. godine.

  • +7
Uhićenje u sklopu istrage EPPO-a oko malverzacija s europskim novcem Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek