MODERNA ZDANJA

U godinu dana u Hrvatskoj otvoreno desetak novih hotela, ovo su najatraktivniji

13.09.2024 u 06:32

Bionic
Reading

Svake godine turistička ponuda u Hrvatskoj postane bogatija za desetak novih hotela. Iako je Jadran tradicionalno najprivlačniji za turističke investicije, zanimljivo je da se u posljednje vrijeme više hotelskih kapaciteta gradi u kontinentalnoj Hrvatskoj

Manjak hotelskih kapaciteta jedan je od glavnih problema hrvatskog turizma. Udio hotelskog smještaja u hrvatskom turizmu već godinama stagnira čineći tek oko desetak posto ukupnih smještajnih kapaciteta.

U razdoblju od 2022. do 2023. broj hotelskih postelja povećan je za svega 639, a istovremeno je broj postelja u obiteljskom smještaju skočio za gotovo 28.000. Takva smještajna struktura ozbiljna je prepreka razvoju održivog cjelogodišnjeg turizma.

U posljednjih godinu dana diljem Hrvatske otvoreno je desetak novih i obnovljenih hotela. Moderno opremljene sobe, vrhunska gastronomska ponuda, wellness i spa centri glavni su aduti novih turističkih zdanja. Prema redoslijedu otvaranja izdvojili smo nekoliko najvrednijih projekata koji su osnažili turističku ponudu i donijeli toliko željen rast hotelskih kapaciteta.

art'otel Zagreb

  • +9
Art'otel Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

U studenom prošle godine u strogom centru grada otvoren je luksuzni art'otel Zagreb. Njegovi autori i vlasnici iz Arena Hospitality grupe ističu da je riječ o novom art i lifestyle hotelu, u kojem se spajaju djela suvremene i moderne umjetnosti. Investicija vrijedna nešto više od 18 milijuna eura u povijesnu zgradu u centru glavnog grada rezultirala je njegovom kategorizacijom kao heritage hotela (hotel baština).

Ima 110 soba, uključujući pet apartmana, četiri sobe za poslovne sastanke opremljene najsuvremenijom tehnologijom, spa i wellness, unutarnji bazen, fitnes i rooftop bar s panoramskim pogledom na grad. To je peti hotel u Europi pod brendom art'otel, a još dva hotela istog brenda otvorena su ove godine u Londonu i Rimu.

Art hotel, Slavonski Brod

  • +3
Art hotel Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Krajem prošle godine vrata je otvorio još jedan hotel s predznakom art. Riječ je o poznatom slavonskobrodskom hotelu koji je kupila i obnovila obitelj Bogović, a u Slavonskom Brodu imaju i hotel Savus te se bave i etno turizmom (Eko-etno salaš Savus).

Obnovljeni Art hotel s pet katova ima četiri zvjezdice i raspolaže kapacitetom od 37 soba, 90 kreveta, dvije kongresne dvorane te dva restorana (Zrinski i Vidikovac). U planu je i wellness centar.

Materra, Čepin

U veljači ove godine s radom je počeo wholeness & wellness hotel Materra u Čepinu u vlasništvu Žito grupe.

Ima 61 smještajnu jedinicu, uključujući predsjednički apartman, a svaka soba pažljivo je osmišljena da bi spojila udobnost suvremenog dizajna s prirodnim elementima. Posebnost hotela nalazi se i u 1500 četvornih metara wellness & spa prostora, osmišljenog za pružanje usluga holističkog pristupa.

Uz sam hotel smještena je moderna klinika Priora te pruža vrhunske medicinske usluge.

Hotel Bernarda, Varaždinske Toplice

U svibnju je u Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda s četiri zvjezdice. Međimurska poduzetnica Bernarda Cecelja, poznata po proizvodnji madraca i kreveta, u novi je hotel investirala više od osam milijuna eura.

Moderni objekt ima 27 soba i wellness s finskom, turskom i infracrvenom saunom te slanom sobom i fizikalnim tretmanima, a sve uz upotrebu termalne vode. Centar nudi i specijalni program pilatesa po sustavu basi.

SeeSea, Vodice

SeeSea Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Početkom lipnja u Vodicama je otvoren SeeSea, hotel kategoriziran s četiri zvjezdice. Riječ je o prvom hotelu istoimene grupacije u Hrvatskoj, a nastao je rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg objekta. Smješten je na poluotoku Punta, uz samu obalu u blizini pješčane plaže.

Lokacija hotela savršena je za one koji cijene udobnost i privatnost, a istovremeno uživaju u užurbanom životnom stilu Vodica. Sastoji se od 41 moderne sobe, opremljene vrhunskim sadržajima, i 12 luksuznih apartmana. Među dodatnim sadržajima ističu se restoran i vanjski bazen.

Keight, Opatija

  • +4
Keight, Opatija Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Hotel Keight, otvoren u lipnju u srcu Opatije, može se pohvaliti jedinstvenim i modernim dizajnom s predivnom terasom, bazenom i barom na krovu s pogledom na Kvarner.

Ovaj hotel s 54 sobe prvi je Curio Collection by Hilton u Hrvatskoj. Za arhitektonsko rješenje i dizajn zaslužan je renomirani studio 3LHD, a inspiriran je plovidbom, morem i putovanjima te predstavlja hommage opatijskom turističkom nasljeđu. Gostima je na raspolaganju spa centar s unutarnjim bazenom, terasom za sunčanje na krovu i vanjskim bazenom.

Isolano, Cres

  • +4
Hotel Isolano Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Sredinom lipnja Hrvatska je dobila prvi hotel brenda Autograph Collection, dijela najvećeg i najprestižnijeg lanca Marriott International.

Hotel je smješten u impresivnom morskom i šumskom ambijentu na Cresu. Iza investicije, vrijedne više od 15 milijuna eura, stoji tvrtka Valdarke, a vodi je Nikola Avram. Riječ je o Crešaninu s više od dvadeset godina međunarodnog iskustva u hotelijerstvu i menadžmentu najuglednijih turističkih kompanija.

Isolano ima 49 soba, dva vanjska bazena, plažno područje s barom, iznimne gastro lokacije te wellness centar.

Pullman, Zagreb

Hotel Pullman Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

U Zagrebu je pred otvaranjem novi Pullman Hotels & Resorts, premium brend u vlasništvu hotelske grupacije Accor. Smješten je u srcu kompleksa City Island u Buzinu, novog središta u brzorastućoj poslovnoj četvrti Buzin.

Hotel se ističe elegantnim dizajnom čelične i staklene konstrukcije, a ona uključuje prostranu terasu za opuštanje u urbanom okruženju.

Uz 193 sobe, nudi niz društvenih prostora, uključujući restoran i lobby bar te moderno opremljene konferencijske dvorane kapaciteta do 150 osoba. Tu je i wellness centar s modernom teretanom i dvije saune za opuštanje.