VELIKA STVAR

U Norveškoj otkriveno najveće nalazište rijetkih minerala koje nije pod kontrolom Kine

11.06.2024 u 15:40

Bionic
Reading

Norveška rudarska tvrtka Rare Earths u utorak je objavila da je otkrila najveće europsko dokazano nalazište visokocijenjenih rijetkih minerala, što potencijalno predstavlja prijeloman trenutak za ovu nordijsku zemlju i cijelu Europu

Riječ je o jednom od rijetkih nalazišta koje nije u vlasništvu ili pod kontrolom Kine. Otkriće najvećeg nalazišta rijetkih minerala u kontinentalnoj Europi smatra se dobrodošlim poticajem u nastojanju Europe da prekine kinesku dominaciju u vađenju rijetkih metala.

Rijetki zemni metali su skupina od 15 minerala iz skupine lantanida periodnog sustava, iako je ovaj broj proširen tako da uključuje skandij i itrij. To su minerali koji se javljaju u niskim koncentracijama i u geološkim formacijama te njihovo vađenje može biti vrlo skupo zato što brzo oksidiraju i postupak može jako zagađivati.

Očekuje se da će potražnja za navedenim mineralima eksponencijalno rasti u nadolazećim godinama, kako se prijelaz na čistu energiju bude ubrzavao.

Rare Earths je objavio da se njihov Fen Carbonatite Complex na jugoistoku zemlje može pohvaliti sa 8,8 milijuna metričkih tona ukupnih oksida rijetkih minerala (TREO) te razumnim izgledima za ekonomsku ekstrakciju.

Unutar TREO-a, koji se smatraju vitalnim elementima za globalni odmak od fosilnih goriva, tvrtka kaže da postoji procijenjenih 1,5 milijuna metričkih tona rijetkih minerala povezanih s magnetima koji se mogu koristiti u električnim vozilima i vjetroturbinama.

Ovo otkriće zasjenjuje ogromno nalazište rijetkih minerala pronađeno prošle godine u susjednoj Švedskoj.

Alf Reistad, izvršni direktor tvrtke Rare Earths Norway, rekao je za CNBC da otkriće u Fenu predstavlja 'veliku prekretnicu' za tvrtku.

'Važno je reći da danas u Europi nema apsolutno nikakve ekstrakcije elemenata rijetkih minerala', naglašava Reistad.