AUTENTIČNA ILI...

U tri koraka: Kako prepoznati je li novčanica krivotvorena

03.10.2024 u 11:20

Bionic
Reading

Nikolina Granić Pandža, voditeljica Odjela nacionalnog centra za borbu protiv krivotvorenja, objasnila je u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' kako u tri koraka - osjeti, pogledaj i nakreni - možemo doznati je li novčanica autentična ili krivotvorena

'Sva tri koraka su detaljno opisana na našoj stranici euro-edukacija.hnb.hr, a ta je stranica primarno namijenjena zaposlenicima u maloprodaji, ali i svim zainteresiranim građanima', rekla je Granić Pandža za HRT.

Na stranici su prikazani izgled i dizajn euro novčanice i euro kovanice te je objašnjeno na koji se način može provjeriti autentičnost. Kod pravih euro novčanica osjetit ćete šuškavost i reljefni tisak. 'Euronovčanice su napravljene od 100 posto pamuka i samim time imaju šuškavost koja ih razlikuje od komercijalnog papira. Zatim imamo reljefni tisak koji možemo osjetiti opipom prstiju', kazala je Granić Pandža.

Drugi korak podrazumijeva pregled novčanice pod svjetlom. 'Znači provjeravamo zaštitna obilježja, a to su vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar gdje se brojka u uglu mora poklapati 100 posto i ne smije biti odstupanja. Treći korak je nakreni. Tu su zaštitna obilježja gdje se vidi prelijevajuća boja, kod druge serije imamo smaragdnu brojku koja se prelijeva i imamo holograme koji se moraju koncentrično prelijevati u duginim bojama', naglasila je Granić Pandža.

Dodaje kako postoji i flomaster kojim se provjerava lažna novčanica, ali njega HNB ne preporučuje jer nije praktičan za primjenu i nije točan. 'Na autentičnim novčanicama flomaster ne bi trebao ostaviti trag, ali svakako je stavljamo u dodir s kemijskim sredstvima s kojima se ona u redovnom optjecaju ne bi susrela i u određenim okolnostima može doći do oštećenja. Na autentičnim novčanima flomaster ne ostavlja trag, a na krivotvorinama bi trebao ostaviti smeđi trag', kazala je.

Na pitanje koliko je u Hrvatskoj pronađeno krivotvorenih novčanica, Granić Pandža je rekla kako ih je do kraja kolovoza ukupno s kovanicama bilo nešto manje od osam tisuća.

Što napraviti s oštećenom novčanicom?

Granić Pandža ističe da oštećenu novčanicu ne moramo primiti od blagajnika te da možemo tražiti drugu, a ako posjedujemo malo oštećenu novčanicu, blagajnik bi je trebao zaprimiti stoga što on to daje u polog i te se novčanice zamjenjuju novim.

'Što se tiče novčanica koje imaju malo obojenje, ako niste sigurni da one potječu od obojenja elektrokemijskom zaštitom koja može biti prouzrokovana nekom kriminalnom radnjom, za svaki slučaj dostavite u HNB uz obrazac za zamjenu obojenih euro novčanica ili kovanica, a obrazac se nalazi na internetskoj stranici HNB-a i može se dostaviti osobno ili putem poštanskih usluga', rekla je. Dodala je kako osim u HNB-u, oštećenu novčanicu možemo zamijeniti i u svakoj banci, gdje će zaposlenik banke procijeniti oštećenje i sukladno time postupiti.