OLAKŠANJE ZA PODUZEĆA

Odgođen Zakon o krčenju šuma: 'Von der Leyen je mogla sama uzeti motornu pilu'

03.10.2024 u 10:29

Bionic
Reading

Europska komisija odgodila je Zakon o krčenju šuma, što je izazvalo bijes ekoloških aktivista, ali olakšanje među pogođenim poduzećima. Izvršno tijelo EU-a popustilo je pod pritiskom poduzeća u srijedu, kada je najavljeno da se zakon, koji je trebao spriječiti krčenje šuma, odgađa za 12 mjeseci

Komisija je predložila da se uredba koja se trebala početi primjenjivati 30. prosinca 2024. odgodi za 30. prosinca 2025. za velika poduzeća i 30. lipnja 2026. za mikro i mala poduzeća. Uredba o krčenju šuma, donesena 2023. regulira ulazak robe na tržište EU-a koja doprinosi globalnoj deforestaciji i degradaciji šuma te izvoz takve robe s toga tržišta.

Prema Uredbi o krčenju šuma, dobavljači palminog ulja, kakaa, kave, gume i govedine morali bi dokazati da njihova proizvodnja nije uzrokovala krčenje šuma. Pravila bi se primjenjuju i na niz proizvoda dobivenih od te robe, kao što su čokolada, pokućstvo, tiskani papir i odabrani derivati na bazi palmina ulja.

Zakon je trebao stupiti na snagu 30. prosinca 2024. godine, a nepoštivanje bi značilo zabranu prodaje na tržištima EU-a. Odgoda je uslijedila nakon višemjesečnih zahtjeva poslovnih i poljoprivrednih lobija te ključnih trgovinskih partnera EU-a, uključujući SAD i Brazil.

Oštre reakcije ekoloških organizacija

Nicole Polsterer, aktivistica organizacije Fern za zaštitu šuma i ljudskih prava, oštro je kritizirala ovu odluku, optuživši predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen za popuštanje pod pritiskom. 'Ovo je neprihvatljivo, pogotovo kada su mnoge druge tvrtke uložile vrijeme i novac kako bi bile spremne', izjavila je Polsterer.

Greenpeace EU je zakon nazvao jednim od 'najvažnijih postignuća' Europskog zelenog plana, ključnog projekta prvog mandata Ursule von der Leyen. 'Von der Leyen je mogla sama uzeti motornu pilu', izjavio je Sébastien Risso, direktor Greenpeaceove politike zaštite šuma. Dodao je da ljudi u Europi ne žele proizvode koji su povezani s krčenjem šuma na policama svojih trgovina, ali da će ova odgoda 'omogućiti upravo to još barem godinu dana'.

Političke reakcije i podjele

Zakon o krčenju šuma usvojen je u prosincu 2022., ali Komisiji je trebalo previše vremena da izda potrebne dokumente za njegovu provedbu. Šume su ključne za borbu protiv klimatskih promjena jer apsorbiraju ugljik i čuvaju biološku raznolikost, piše Euronews.

Najveća politička grupacija u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), snažno se zalagala za odgodu zakona odmah nakon izbora za Europski parlament u lipnju 2024. godine. Njemački zastupnik Peter Liese (EPP) izjavio je da bi stupanje zakona na snagu u prosincu 2024. uzrokovalo 'neodgovorni kaos' zbog nejasnih uvjeta primjene.

  • +6
Amazonska prašuma Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua / Eyevine

S druge strane, nizozemski zastupnik Gerben-Jan Gerbrandy (Zeleni) optužio je von der Leyen da namjerno uništava vlastiti Zeleni plan te kritizirao Komisiju zbog neuspjeha u pravovremenoj provedbi zakona. Slične stavove iznio je i Bernd Lange, njemački zastupnik iz grupacije Socijalista i demokrata, koji je odluku o odgodi nazvao 'sramotnom'.

Poduzetnici slave

Cem Özdemir, njemački ministar poljoprivrede, podržao je odgodu. Ustvrdio je zatim da je važno 'osigurati dovoljno vremena za pripremu europskih tvrtki i država članica, ali i zemalja proizvođača', naglašavajući kako sadržaj zakona mora ostati nepromijenjen. Međutim, ne dijele svi njegovo mišljenje. Jedan diplomat izjavio je da sama odgoda nije dovoljna i da bi se zakon trebao dodatno izmijeniti kako bi se proširio njegov opseg.

Dokumentacija koju je Komisija objavila, zajedno s prijedlogom odgode, uključuje dodatne smjernice i okvir za jačanje međunarodne suradnje, koji bi trebali pomoći proizvođačima, trgovinskim partnerima i vladama EU-a u pripremi za provedbu novog zakonodavnog režima.

Švedska udruga šumarske industrije (SFIF), koja predstavlja tvrtke koje prerađuju drvo u obnovljive materijale, pozdravila je odgodu i pozvala Europsko vijeće i Parlament da što prije usvoje prijedlog Komisije. Naglasili su da je potrebno što hitnije pojašnjenje kako će sustavi sljedivosti raditi u industrijskim postrojenjima.

Iako se zakon odgađa, njemački Odbor za nadzor šuma (FSC) pozvao je sve tvrtke da ovu odgodu ne shvate kao smanjenje obveze, ističući da i dalje podržava tržište u kojem nema proizvoda koji su povezani s krčenjem šuma.

Odgoda primjene Zakona o krčenju šuma razotkrila je duboke podjele između onih koji smatraju da je zakon ključan za borbu protiv klimatskih promjena i onih koji vjeruju da poslovni sektor treba više vremena za prilagodbu.