Tovljači goveda već tri godine zaredom posluju s gubitkom, a prema posljednjem izračunu, na svakom grlu taj gubitak iznosi od dvije do tri tisuće kuna, upozorio je predsjednik Udruge za tov i uzgoj goveda Baby Beef Zvonimir Širjan na redovitoj godišnjoj skupštini u petak.
Tovljači goveda već tri godine zaredom posluju s gubitkom, a prema posljednjem izračunu, na svakom grlu taj gubitak iznosi od dvije do tri tisuće kuna, upozorio je predsjednik Udruge za tov i uzgoj goveda Baby Beef Zvonimir Širjan na redovitoj godišnjoj skupštini u petak.
Udruga Baby Beef okuplja više od 300 hrvatskih tovljača goveda, koji su zaslužni za 90 posto domaće proizvodnje, a jedan od ciljeva im je da mladu hrvatsku junetinu, baby beef, plasiraju na svaku policu u trgovini i u sve hrvatske restorane i hotele.
“Posljednje tri godine poslujemo s gubitkom zbog problema koji su uzrokovani poremećajem na svjetskom tržištu junadi kao posljedica pandemija koronavirusa. Tu je i enormno povećanje cijene inputa za poljoprivrednu proizvodnju zbog rata u Ukrajini, a uz sve to suočeni smo i s posljedicama katastrofalne suše koje će prinose na poljoprivrednim površinama smanjiti i do 50 posto u odnosu na normalne godine”, istaknuo je predsjednik Širjan.
Tovljači očekuju pomoć od države s kojom, tvrdi Širjan, imaju dobar dijalog, ali i malo konkretnih mjera.
Širjan se osvrnuo i na ulazak Hrvatske u šengensku zonu kazavši da tovljači očekuju indirektnu korist, jer se očekuje veći broj turista u Hrvatskoj. Pozitivnim je ocijenio i uvođenje eura jer više neće imati trošak konverzije.
Redovitoj skupštini Udruge Baby Beef, koja se održala na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu pored Bjelovar, odazvalo se 50-ak članova. Usvojena su financijska izvješća udruge, a predstavljena je i novousvojena strategija zajedničke poljoprivredne politike u predstojećem razdoblju, od 2023. do 2027. godine.
Članovima Udruge također je predstavljena detaljna kalkulacija tova junadi s fiksnim i varijabilnim troškovima, koja pokazuje da ukupni troškovi po kilogramu žive vage iznose 26,75 kuna, dok prihod po kilogramu, računajući i potpore, iznosi 23,33 kune. S obzirom da se junad prodaje po prosječnoj kilaži od 500 do 700 kilograma, gubitak iznosi dvije do tri tisuće kuna po grlu.