Više od 400 kuhara i gastronomskih stručnjaka iz Hrvatske i svijeta okupit će se ovog vikenda u Umagu. Naime, od 2. do 4. ožujka umaški hotel Melia Coral bit će domaćin prvog Svjetskog kongresa tradicionalne gastronomije IAGI – International Art of Gastronomy in Istria
Na kongresu, čija je glavna tema autohtona kuhinja i nacionalna gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije, publici će se predstaviti i brojne regionalne kuhinje.
Pred sudionicima će se tako demonstrirati priprema autohtonih jela španjolske kuhinje s područja Andaluzije, jela indijske gastronomske baštine s područja Benaresa u državi Utar Prades, starobosanska jela kantona Sarajevo te tradicionalna češka jela praškog područja.
Sudionici iz Francuske održati će posebnu radionicu o upotrebi sireva u kulinarstvu, dok su dvije tematske večeri posvećene autohtonim jelima Krapinsko-zagorske i Istarske županije.
Prema riječima Stjepana Odobašića, direktora novinsko-nakladničke kuće Robinson, koja u suradnji s Udrugom kuhara Istarske županije i revijama Svijet hrane i Food Magazine organizira manifestaciju, dolazak je uz brojne eminentne gastrostručnjake potvrdio i predsjednik Svjetske federacije kuhara Gissur Gudmundsson
Prvi Svjetski kongres tradicionalne gastronomije, kojeg mnogi već ocjenjuju gastronomskim doživljajem godine, održati će se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede te predsjednika Ive Josipovića i Istarske županije.