OBALNI PROMET

Uspostavljena županijska pomorska linija Baška-Lopar-Baška

12.07.2024 u 16:35

Bionic
Reading

Ugovor o uspostavi nove linije odnosno o uspostavi usluge prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na županijskoj liniji Baška-Lopar-Baška u petak su potpisali župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, načelnik općine Baška Toni Juranić, načelnik općine Lopar Zdenko Jakuc te direktor tvrtke Explorer Dražen Baris.

Riječ je o uspostavi nove linije za sljedećih šest godina, kojoj je cilj bolja i kvalitetnija pomorska prometna povezanost između Baške na otoku Krku i Lopara na otoku Rabu.

Potpisnici ugovora osigurat će za šest godina sufinanciranje od gotovo 490 tisuća eura. Pritom Primorsko-goranska županija pokriva 55 posto, Općina Baška 30 posto, a Općina Lopar 15 posto troškova održavanja linije.

Linija je cjelogodišnja, s jednom linijom tjedno u izvansezonskom razdoblju, dvije linije tjedno u međusezoni te četiri linije u ljetnom, odnosno sezonskom razdoblju.

Ponovna uspostava te brodske linije omogućena je nakon nedavnog završetka dogradnje luke Baška, projekta koji je sufinanciran europskim novcem. Vrijednost prve dvije faze radova iznosila je 5,5 milijuna eura, dok je vrijednost treće faze gotovo 1,4 milijuna eura. Iduće godine slijede radovi na četvrtoj i posljednjoj fazi, nakon koje će luka Baška imati dodatnih 250 komunalnih i nautičkih vezova, istaknuto je na potpisivanju.

Inače, riječ o trećoj liniji koju je u posljednje vrijeme uspostavila Primorsko-goranska županija - jučer je ugovoreno prometovanje županijske linije Crikvenica-Šilo, a krajem lipnja potpisan novi šestogodišnji ugovor za međužupanijsku liniju Rab-Lun.