analiza tportala

Vladari otpada lani su primili bolan udarac: Evo što se dogodilo

15.07.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Najjače tvrtke u djelatnosti odlaganja otpada i reciklaže lani su zabilježile velik pad prihoda i zarade. Kumovali su tome pad prodajnih cijena na svjetskom tržištu te smanjenje potražnje za sekundarnim sirovinama. Posljedično je to smanjilo prodaju, što je pojedinim tvrtkama, osobito onim koje se bave metalom i papirom, srezalo prihode i više od 30 posto

Lideru u biznisu prikupljanja i reciklaže smeća, tvrtki Ce-za-r prihod se u prošloj godini srozao za više od 75 milijuna eura, odnosno za 27,24 posto. Zarada joj se preplovila na 10,1 milijun eura.

Ce-za-r je najveća članica CIOS grupe u vlasništvu Petra Pripuza. U njoj je i tvrtka Metis na trećoj poziciji, čiji su prihodi pali za 25,44 posto, na lanjskih 40,4 milijuna eura.

CIOS grupu čini devet kompanija, među kojima su i Cios Cargo (pruža usluge specijaliziranog prijevoza u cestovnom i željezničkom prometu) te jedina ljevaonica i talionica aluminija u Hrvatskoj, tvrtka Cial.

Pripuz, po struci ekonomist, prije više od 30 godina osnovao je firmu za prikupljanje, obradu i prodaju otpadnog metala. Nakon tri godine, 1994., ušao je u strateško partnerstvo s njemačkom obiteljskom tvrtkom Scholz, kada nastaje i ime CIOS.

Nakon što je Scholz zapao u poteškoće, Pripuz je 2017. iskoristio pravo prvokupa njihovog vlasničkog udjela te postao jedini i stopostotni vlasnik grupacije.

CIOS grupu vodi Pripuzova kći

Prije četiri godine Pripuz se povukao s mjesta predsjednika Uprave i prešao na čelo Nadzornog odbora. Operativno vođenje kompanije od 1. studenoga 2020. preuzela je njegova kći Iva Pripuz Špekuljuk. Istovremeno je članicom Uprave imenovana njezina dugogodišnja suradnica Tajana Tomašević.

Na drugom mjestu je osječka tvrtka Drava International. Suvlasnici su joj Zvonko Bede, njegov sin Marko i Bedeova dugogodišnja suradnica Snježana Alerić.

Kao suvlasnici tvrtke nekoliko godina su se vodili i vladar domaćeg rukometa Zoran Gobac te Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, ali oni su 2017. izašli iz firme.

Glavna djelatnost Drave je prikupljanje i obrada plastike. Prošle godine to joj je donijelo 51,8 milijuna eura prihoda (-7,55 posto) i 841.508 eura dobiti.

Bede i njegova Drava International našli su se pod svjetlima medijskih reflektora u jesen prošle godine, kad je izbio ogroman požar u pogonu u Osijeku. Protiv njega je podnesena kaznena prijava, a postupak je još uvijek u tijeku.

Smanjena potražnja za papirom srezala promet DS Smitha

Nakon Pripuzova Metisa, četvrtu poziciju u top pet tvrtki po visini prihoda drži DS Smith Unijapapir Croatia. Lani je ta zagrebačka tvrtka imala 36,5 milijuna eura prometa i 3,8 milijuna eura zarade.

Unijapapir je osnovana davne 1953. te je prije devet godina postala dio britanske grupacije DS Smith. Tvrtka je vodeća u Hrvatskoj u segmentu prikupljanja reciklažnog papira koji u proizvodnji koristi sestrinska firma, tvornica papira DS Smith Belišće.

Pad ukupnih prihoda za 35,15 posto u odnosu na 2022. DS Smith Unijapapira posljedica je smanjenja potražnje za sirovim papirom i pada industrijske proizvodnje, kao i smanjenja izvoza, osobito u Kinu i Indoneziju.

Jedina tvrtka u top pet koja je lani zabilježila pozitivne prihodovne brojke je Komunalno društvo Čistoća. Njezini vlasnici su gradovi Rijeka, Bakar, Kastav i Kraljevica te nekoliko susjednih općina. KD Čistoća je prošlu godinu završila s 25,7 milijuna eura prihoda (+18,41 posto) i 665.656 tisuća eura dobiti. Do rasta prihoda došlo je zbog rasta cijene javne usluge prikupljanja otpada.