ulagači špekuliraju

Pala cijena nafte: Američke i europske burze u padu, na azijskim cijene dionica rastu

26.09.2024 u 07:36

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale s rekordnih razina dok ulagači čekaju nove gospodarske vijesti i špekuliraju o intenzitetu daljnjeg smanjenja kamatnih stopa

Dow Jones oslabio je 0,70 posto, na 41.914 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,19 posto, na 5.722 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,04 posto, na 18.082 boda. Dow Jones i S&P 500 skliznuli su s rekordnih razina jer nije bilo novih vijesti koje bi podržale njihov daljnji rast.

Svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, no vjeruje se da neće doći do recesije. Među ostalim, zbog toga što je prošloga tjedna američka središnja banka srezala kamatne stope za agresivnih 0,50 postotnih bodova, što bi trebalo podržati rast gospodarstva.

Na tržištu prevladava stav da će Fed i na sjednici u studenome srezati kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova. No, to će ovisiti o budućim makroekonomskim pokazateljima, posebice onima o inflaciji i kretanjima na tržištu rada.

Od početka godine S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su oko 20 posto, zahvaljujući očekivanjima o smanjenju kamata i razvoju umjetne inteligencije. No, pitanje je koliko još ima i ima li uopće prostora za rast cijena dionica, s obzirom da su valuacije poprilično povišene.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 8.268 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 18.918 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 7.565 bodova.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i tako se odmaknula od najnižih razina u godinu dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,87 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,30 bodova.Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 143,55 na 144,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1190 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,33 posto, na 73,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,42 posto, na 69,40 dolara.

Kineski poticaji podržavaju azijske burze

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, unatoč jučerašnjem padu Wall Wall Streeta, jer se ulagači nadaju da će agresivne mjere kineskih vlasti ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu oko 1 posto, pa je dosegnuo novu najvišu razinu u dvije i pol godine. Pritom je japanski Nikkei indeks porastao 2,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2,3 posto.

Kineske burze rastu sedmi dan zaredom jer tamošnji mediji pišu kako bi vlasti mogle ubrizgati oko 140 milijardi dolara svježe likvidnosti u najveće državne banke kako bi dodatno potaknule kreditiranje.

Početkom tjedna kineske vlasti predstavile su nove monetarne i fiskalne poticajne mjere, najveće od pandemije, kako bi podržale rast gospodarstva i suzbile krizu na tržištu nekretnina.

Medijski napisi o dodatnim mjerama pokazuju, kažu analitičari, da su vlasti vrlo odlučne u poticanju rasta.