tržište kapitala

Zagrebačka burza: Trgovanje bez jasnog sentimenta uz nisku likvidnost

Bionic
Reading

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi se u petak odvijalo bez nekog jasnog sentimenta, dionički indeksi su zaključili na suprotnim stranama uz minimalne promjene, a oslabila je i likvidnost

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 2.926,3 bodova, što predstavlja blagi pad od 0,1 posto, čime je uknjižio peti pad u šest trgovinskih dana. S tjednim gubitkom od 1,6 posto je prekinuo niz od četiri uzastopna tjedna rasta, što je ujedno i njegov najveći tjedni pad od listopada prošle godine. Uži indeks CROBEX10 je s druge strane ojačao 0,1 posto. Od sektorskih indeksa, s pozitivnim predznakom su zaključili indeksi sektora industrije i transporta, koji su ojačali redom 0,7 posto i 0,3 posto, dok se najviše na udaru našao indeks građevinskog sektora, koji je potonuo 1,2 posto.

U nedostatku bitnijih korporativnih vijesti koje bi pokrenule tržište, ukupno je protrgovano svega nešto više od 600 tisuća eura, najniže u gotovo tri tjedna. Najviše se trgovalo dionicama Končara, koje su na prometu od 184 tisuće eura ojačale 1,7 posto, a slijede ih dionice Podravke, s prometom od 121 tisuće eura i padom cijene od 0,6 posto. Niti jedno drugo izdanje nije prikupilo više od 100 tisuća eura prometa, a najbliže tome su bile dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, s prometom od 77 tisuća eura i rastom cijene od 0,9 posto.

Titulu dobitnika dana je ipak pokupila dionica Hotela Haludovo Malinska, čije je cijena uzletjela 17,9 posto, iako na prometu od svega 1,7 tisuće eura. Uz već spomenute dionice Končara, dobar dan su imale i dionice Janafa, koje su ojačale 3,5 posto, dionice Ericsson Nikola Tesle s rastom cijene od 0,8 posto, te povlašteno izdanje Končar D&ST, čija je cijena ojačala 0,6 posto.

S druge strane, dionice Podravske banke su potonule 7,7 posto, dionice Luke Ploče su izgubile 3,6 posto na vrijednosti, dok su dionice Ingre oslabile 1,8 posto.

Dobitnik dana Hoteli Haludovo Malinska +17,86%    0,33

Gubitnik dana  Podravska banka  -7,69%  60,00

CROBEX   -0,13%  2.926,33