Tržište kapitala

Zagrebačka burza: Indeksi nastavili u crvenom, Span u fokusu

Bionic
Reading

Za razliku od globalnih burzi na kojima je u srijedu vladalo pozitivno ozračje, trgovanje na domaćem tržištu kapitala je nastavilo u negativnom tonu, iako blažim intenzitetom u odnosu na dan ranije.

Tako je indeks CROBEX oslabio blagih 0,1 posto na 2.921,3 bodova, dok je njegova uža inačica, indeks CROBEX10 izgubio 0,5 posto na vrijednosti. Od sektorskih indeksa na udaru su se našli indeksi turističkog i prehrambenog sektora, s padom vrijednosti od 0,7 posto i 0,6 posto, dok je dobitnike predvodio indeks sektora industrije, koji je uzletio 3,2 posto, te time povratio dio izgubljene vrijednosti iz prethodnih dana.

Ukupno je protrgovano oko 1,7 milijuna eura, pri čemu je 1 milijun eura prikupljeno u blok trgovanju dionicom Spana. U redovnom trgovanju su u fokusu ulagača ponovno bile dionice Končara, koje su na prometu od 149 tisuća eura izgubile 1,1 posto na vrijednosti, što je njihov treći uzastopni dan pada. Slijede ih redovne dionice Končar D&ST, s prometom od 94 tisuće eura i rastom cijene od 4,3 posto, čime je dionica povratila vrijednost izgubljenu u prethodna dva trgovinska dana.

Titula gubitnika dana je pripala dionici Saponije, koja je potonula 8,4 posto, ali na prometu od svega 5 tisuća eura. Loš dan su imale i dionice hotelijera Plava laguna, s padom cijene od 3,4 posto te Solarisa, čija je cijena kliznula gotovo 3 posto, nakon što je kompanija objavila prijedlog Glavnoj skupštini o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze.

Na strani dobitnika, dionice Luke Ploče su porasle 5,9 posto, dok su dionice AD Plastika i  Brodogradilišta Viktor Lenac obje ojačale 5,8 posto. 

Dobitnik dana: Luka Ploče  +5,88%  144,00

Gubitnik dana:  Saponia  -8,43%       76,00

CROBEX:  -0,08%        2.921,30