it kvar

Zagrebački aerodrom radi normalno: Problemi bi se mogli dogoditi zbog kašnjenja letova

19.07.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Kompjutorski sustav zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman u petak prije podne radio je normalno, kazali su za Hinu iz te zračne luke, no upozorili su da bi se problemi mogli dogoditi zbog kašnjenja letova kompanija koje su obuhvaćene velikim tehnološkim problemima

"Naš je sustav u redu i putnici se normalno prijavljuju za letove", rekli su nam iz Zračne luke Zagreb, dodavši da bi se problemi mogli dogoditi zbog kašnjenja letova kompanija koje su obuhvaćene velikim tehnološkim problemima.

Ogroman tehnološki kvar u petak izaziva probleme aviokompanijama, bankama, telekomunikacijskim tvrtkama, medijskim kućama i drugima na najmanje četiri kontinenta.

Velike američke aviokompanije poput American Airlinesa, Delte i United Airlinesa otkazale su letove, a o problemima su izvijestile i amsterdamska zračna luka Schiphol, jedna od najprometnijih u Europi, kao i aerodromi u Berlinu, Pragu, Edinburghu i Španjolskoj.

I ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je u petak kako i Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određenih problema.

"Jutros sam dobio informaciju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određene poteškoće, operativno sve radi, ali u administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara, to nije nikakav kibernetički napad nego je kvar u tom programu", izjavio je Butković.

Dodao je da Hrvatska kontrola zračne plovidbe normalno funkcionira te da njihove operacije nisu dovedene u pitanje, kao i da su državne službe uključene u rješavanje problema.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe poslala je nešto kasnije priopćenje kako od jutros imaju poteškoća s administrativnim računalnim sustavom uzrokovanim globalnim problemom s antivirusnim softverom.

"Naši stručnjaci rade na otklanjanju poteškoća kako bi navedeni sustav što prije osposobili. Svi naši operativni sustavi su u funkciji i pružamo sve vrste usluga u zračnoj plovidbi", naveli su iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe..

Mediji širom svijeta stalno izvještavaju o novim 'žrtvama' ovog IT kvara.

Reuters piše kako nije još potpuno jasno je li taj kvar povezan s CrowdStrikeom, globalnom tvrtkom za kibernetsku sigurnost.

Ta tvrtka sa središtem u Austinu u SAD-u priopćila je da je svjesna izvješća o padovima Microsoftovog operativnog sustava Windows diljem svijeta vezano za njezin program Falcon koji štiti od štetnih računalnih pojava.