NOVI MOMENT

Zaustavljeno trgovanje dionicama Evergrandea, evo zašto

04.10.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Evergrande je u ponedjeljak obustavio trgovanje svojim dionicama u Hong Kongu jer se najzaduženiji svjetski developer nekretnina pripremio za moguću prodaju svoje jedinice za upravljanje nekretninama.

Evergrande Property Services Group također je zaustavila trgovanje svojim dionicama, navodeći u burzovnom podnesku da je taj potez učinjen prije "moguće opće ponude" za svoje dionice, bez otkrivanja kupca.

Tvrtka žuri s prodajom imovine kako bi poboljšala svoj financijski položaj nakon što je prošlog mjeseca propustila isplate off -shore obveznica, što je povećalo očekivanja o velikom procesu restrukturiranja.

Jedinica za upravljanje imovinom grupe, koja je u prosincu uvrštena u Hong Kong, a prije obustave trgovanja imala je tržišnu kapitalizaciju od 55 milijardi HK dolara (7,1 milijardu američkih dolara), jedno je od najvažnijih dijelova portfelja Evergrandea, osim stotina razvojnih projekata u Kini.

Trgovina dionicama Hopson Development-a, developera sa sjedištem u Hong Kongu sa sjedištem u Guangzhouu, također je obustavljeno u ponedjeljak "u iščekivanju objave objava u vezi s velikom transakcijom tvrtke". Izvještaji kontinentalnih kineskih medija sugerirali su da će kupiti većinski udio u podružnici Evergrande za upravljanje imovinom.

Hopsonova obveznica koja dospijeva 2023. pala je sa 95 na 91 centi za dolar dok su tržišta umanjivala implikacije dogovora.

Hopson je odbio komentirati izvješća o preuzimanju jedinice Evergrandea.