ANALIZA HGK-A

Zbog turista potrošnja hrane i pića poveća se u nekim gradovima za više od deset puta

13.08.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Prema procjeni analitičara Hrvatske gospodarske komore (HGK) u kolovozu, udarnom turističkom mjesecu, potrošnja hrane i piće poveća se u nekim gradovima na Jadranu i preko deset puta

U analizi je napravljena procjena povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića za šest županija jadranske Hrvatske te za svaku županiju po četiri najjače turističke destinacije u kolovozu (tj. koje ostvaruju najveći broj turističkih noćenja u komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu).

Procjenjujemo se da bi u Istarskoj županiji u kolovozu 2018., a pod utjecajem vrhunca turističke sezone, i potrošnje turista u segmentu hrane i pića izvan smještajnog objekta, potrošnja hrane i pića mogla biti najmanje 373% veća u odnosu na vrijeme izvan sezone. Drugim riječima, u Istarskoj županiji povećanje potrošnje hrane i pića u kolovozu procjenjuje se na gotovo 5 puta (4,73 puta) u odnosu na vrijeme izvan sezone.

U Primorsko-goranskoj županiji povećanje potencijala potrošnje hrane i pića iznosilo bi u kolovozu oko 217%, u Zadarskoj županiji oko 240%, Šibensko-kninskoj za oko 228%, u Dubrovačko-neretvanskoj za 215% te Splitsko-dalmatinskoj za 185%.

Najveći broj noćenja turista u kolovozu 2017. godine u obrađenih šest županija zabilježen je u Malom Lošinju, Crikvenici, Rabu, Krku Zadru, Ninu, Biogradu na Moru, Pagu, Šibeniku, Vodicama, Rogoznici, Primoštenu, Splitu, Makarskoj, Baškoj Vodi, Omišu, Rovinju, Medulinu, Poreču, Umagu, Dubrovniku, Orebiću, Konavlima i Korčuli što predstavlja oko 40% ukupnog broja noćenja turista koji se ostvari u kolovozu.

Od navedenih mjesta, procjenom rasta potrošnje u segmentu hrane i pića ističu se općine Medulin (1.095% ili oko 12 puta) i Baška Voda (1.059% ili oko 11,5 puta) te Grad Nin (1.047%. ili oko 11,5 puta)

  • +42
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Prema procjeni povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića u kolovozu za šest turistički najjačih županija i njihove pojedine gradove i naselja, u cijelom nizu turističkih središta očekuje se izrazito visoki rast potrošnje u odnosu na razdoblje izvan turističke sezone. Naime, u nekoliko turističkih središta očekivano povećanje potrošnje u segmentu hrane i pića je i preko deset puta, što je odraz visoke koncentracije ostvarenog broja noćenja u kolovozu i time povezanog sezonskog povećanja potražnje. Procjena povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića bitna je za prilagodbu kretanja u maloprodaji, odnosno procjenu da li i koliko povećani sezonski promet u segmentu hrane i pića prati povećanu potražnju u turističkoj sezoni te za procjenu potreba opskrbe na vrhuncu turističke sezone. Dodatno, procjene potrošnje olakšavaju osiguravanje sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude i infrastrukture povećanom broju potrošača i njihovoj potražnji', ističu iz HGK-a.