BONTON ZA ŠANKOM

Naručujte koktel kao znalac, a ne kao pametnjaković

14.08.2022 u 08:06

Bionic
Reading

Poznato je da mnogi ljudi griješe kad u baru naručuju koktele, što nije baš pametno s obzirom da barmena želite na svojoj strani, a ne da na vas gleda kao na pametnjakovića čije je znanje obrnuto proporcionalno prohtjevima. Zato je dobro držati se nekih pravila.

Iskusni barmeni vidjeli su već sve kada je riječ o nepristojnim ili jednostavno neupućenim gostima. I dok je postavljanje pitanja i razgovor općenito dobrodošao u većini barova, osobito tijekom večeri bez mnogo gostiju, postoji određeni bonton kojeg bi čovjek morao imati na umu sljedeći put kad poželi dobro složeno piće.

Kada je riječ o naručivanju pića, ključna je komunikacija pa se stoga nemojte bojati postaviti nekoliko pitanja barmenu prije nego što se odlučite što naručiti. Najveća pogreška koju gosti rade prilikom naručivanja, prema riječima samih barmena, slušanje je svog ega i želja da se zvuči samouvjereno, umjesto da se pogleda karta koktela i naruči nešto što zaintrigira. Naime, najpametnije je barmenu reći koje okuse, alkoholna pića i teksture volite, a koje ne volite. To će im pomoći da razumiju vaše preferencije i bolje vas usluže.

Većina barmena voli stručne razgovore o novom uzbudljivom piću ili metodi koju su nedavno naučili. Ali, premda bi s vama rado satima razgovarali o verzijama negronija, važno je biti svjestan okoline. Naime, kada je gužva u baru i barmen miješa najvećom brzinom, nije vrijeme za pitanja poput – je li sazerac bolji s Pernodom ili Herbsaintom?

Nadalje, iako postoji mnogo zahtjeva od kojih se barmenima diže kosa na glavi, na vrhu popisa vjerojatno je 'samo da nije preslatko'. U vrhunskim lokalima barmeni su visoko obučeni za pripremu ukusnih i uravnoteženih napitaka. Gotovo svi kokteli zahtijevaju neku vrstu slatke komponente za uravnoteženje ostalih okusa, pa ukoliko gost inzistira na vrlo suhim pićima i traži od barmena da promijeni specifikacije, recimo, nekog kućnog koktela na čijem je razvoju ovaj proveo sate, jasno je da to nije baš pametno. Ako tražite nešto s niskim udjelom šećera zbog prehrambenih ograničenja, bolje je to reći barmenu ili možda naručiti kakvo čisto piće ili čašu vina.

Iako nema ničeg lošeg u klasičnom čavrljanju između barmena i gosta, imperativ je da potonji zapamti da se nalazi na nečijem radnom mjestu i da se ponaša u skladu s tim. Barmeni se uglavnom slažu da je postavljanje osobnih pitanja neprihvatljivo, a još jedna greška je i korištenje staklenke za ukrašavanje koktela kao svoje zdjelice za grickalice. Stvari poput višanja i svježe narezanog voća izgledaju ukusno, jer to i jesu, ali ako gurnete prste unutra, barmen mora bacati cijelu staklenku. Pripiti pametnjakovići tako stvaraju otpad, miksologu troše dragocjeno vrijeme i ispadaju totalni kreteni.

Na koncu još nešto važno - ne shvaćajte koktele preozbiljno. Bez obzira na to jeste li poznavatelj pića ili početnik u koktelima, važno je zapamtiti da piće u baru, prije svega, treba biti zabavna, opuštajuća aktivnost, što znači da nema razloga za stres oko narudžbe pića. Mnogi ljudi koji se ne razumiju u koktele neprestano pokušavaju shvatiti sve u vezi njih. Zbog toga često ne vjeruju svojoj intuiciji i ako im se nešto ne sviđa, boje se da zbog toga nisu u pravu. Jednostavno, važno je zapamtiti da nitko ne mora biti stručnjak da bi u potpunosti uživao u koktelu koji pije.