11. svibnja

'Don Quijote' premijerno u Žar ptici

07.05.2024 u 22:58

Bionic
Reading

Gradsko kazalište Žar ptica na scenu postavlja legendarni Cervantesov roman Don Quijote, čija će se premijera održati 11. svibnja u 19 sati

Ovom premijerom Gorana Marin obilježava 30 godišnjicu, a Amanda Prenkaj, u naslovnoj ulozi - 10. godišnjicu umjetničkog rada, stoji u priopćenju.

Novo čitanje po mnogima najizvođenijeg i najprevođenijeg romana na svijetu, kao autor dramatizacije i redatelj - potpisuje Ivan Planinić u svojoj prvoj suradnji sa Žar pticom.

Kao prva žena koja je igra, Don Quijote na našim prostorima, ansambl predvodi Amanda Prenkaj uz Domagoja Jankovića, kao Rocinante i Domagoj Ivankovića - Sancha Panze.

Ostale uloge igraju: Dunja Fajdić, Gorana Marin, Vini Jurčić, Matej Đurđevića, Bogdana ilić te Nikša Marinović, koji je istovremeno i autor glazbe. Scenski pokret napravila je Maja Marjančić, kostimografiju Ana Fucijaš, a oblikovanje svjetla Alen Marin.

'Filozofiju' Don Quijotea Ivan Planinić vidi ovako: 'Don Quijote stvara viziju svijeta koja nam se čini toliko nemogućom da je moramo odbaciti. Međutim, on nas i podsjeća, da odbaciti tuđu viziju svijeta samo zato što nam se ona čini nemogućom, ujedno znači i odbaciti mogućnost da bi baš ta vizija mogla - učiniti svijet boljim mjestom.I zato nas Bistri vitez moli da mu pružimo još jednu priliku'.

Prva prilika za pogledati Don Quijotea je - u četvrtak 9. svibnja na pretpremijernim predstavama u 10 i 19 sati. Prva izvedba u slobodnoj prodaji je u nedjelju 11. svibnja u 11 sati.