Infinity

Dvije umjetnice, urednice i najbolje prijateljice u Zagrebu otvaraju prvu zajedničku izložbu

29.08.2024 u 15:52

Bionic
Reading

One su umjetnice, novinarke i najbolje prijateljice. Stoga je zajednička izložba bila posve logičan izbor. Slikarica Dijana Čović i fotografkinja Marijana Podgorelec u petak, 30. kolovoza, u 20 sati u Galeriji specijalne policije na Trgu žrtava fašizma 1 u Zagrebu, napokon će ostvariti san i otvoriti izložbu o kojoj su dugo maštale. Mnogo je simbolike u njihovom umjetničkom projektu zanimljiva naziva Infinity.

„Je li svemir beskonačan, i traje li zauvijek? Je li vječnost samo Božja odlika ili je i mi po Njemu i iz Njega stvoreni baštinimo?“, propituju se svojim najnovijim radovima slikarica i fotografkinja čiji se motivi savršeno isprepleću i nadopunjuju čineći jedinstven umjetnički koncept, nadahnut ne samo beskrajem nego i njihovim prijateljstvom koje traje više od 30 godina, još od studentskih dana.

Dijana Čović već je poznato ime hrvatske slikarske scene. Rođena Vukovarka na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu upisala je novinarstvo početkom devedesetih i na prvim danima studija upoznala kolegicu i od tada nerazdvojnu prijateljicu, Zagrepčanku Marijanu Podgorelec.

Danas i jedna i druga imaju respektabilne uredničke karijere, rade na Hrvatskoj radioteleviziji, a Marijana je i autorica dokumentarnih filmova te već četiri godine predsjednica Centra vizualnih umjetnosti u Zagrebu. Njihov posao nije zatomio potrebu za intenzivnim umjetničkim stvaranjem koje je rezultiralo i izložbom Infinity.

Trag u beskraju

„Uronite u beskrajne dimenzije mikro i makro svijeta i potaknite vaša osjetila, vodimo vas na naše umjetničko putovanje kojim želimo ostaviti trag u beskraju... Vidimo se!", poručuju Dijana i Marijana, s nestrpljenjem očekujući otvorenje izložbe koju možete razgledati do 14. rujna.

  • +4
Privatna arhiva Dijane Čović i Marijane Podgorelec Izvor: Promo fotografije / Autor: privatna arhiva Dijana Čović i Marijane Podgorelec

Likovna kritičarka i kustosica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek, Infinity najavljuje kao likovnu alkemiju, od pigmenata i faseta, do u objektivu uhvaćena čudesna detalja.

„Dvije umjetnice i prijateljice izložbom koju naslovljavaju ovim intrigantnim i obavezujućim pojmom – Infinity, pokušavaju premostiti granice vlastite konačnosti i ostaviti trag u vječnosti umjetničkim stvaranjem. Jedna to čini slikom, druga fotografijom, no obje pronalaze inspiraciju u prirodi i njenim elementima. U moru, nebu, zemlji, kamenu, cvijeću i drveću. U simbolici njihovih obličja i kolora, u metafori njihova postojanja, u prisutnosti njegove esencije u svima nama“, ističe Stanaćev Bajzek.