subota

Einstürzende Neubauten uskoro u zagrebačkoj Tvornici, ostalo još stotinu karata

04.09.2024 u 09:03

Bionic
Reading

Einstürzende Neubauten, pioniri alternativne glazbe, nastupaju 7. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture u sklopu turneje alien pop music 2024 na kojoj predstavljaju novi album 'Rampen (apm: alien pop music)'

Nakon skoro 10 godina od zadnjeg koncerta u Hrvatskoj, kultni njemački bend Einstürzende Neubauten, nastupa ove subote u Tvornici kulture. Pioniri konceptualne industrial glazbe stižu u Zagreb u sklopu turneje alien pop music 2024 na kojoj predstavljaju novi album 'Rampen (apm: alien pop music)'. Ostalo je još samo stotinu ulaznica za ovaj koncert, a mogu se kupiti online putem Eventim.hr sistema ili na njihovim fizičkim prodajnim mjestima. Ulaz se otvara u 19:00, a koncert kreće u 20:30.

Einstürzende Neubauten jedan je od rijetkih njemačkih bendova koji internacionalno šalje istinski impuls putem svoje jedinstvene trendsetting mješavine. Utjecao je na brojne druge bendove i umjetničke žanrove - od plesnog kazališta do vizualnih umjetnosti; a također je inspirirao i filmske umjetnike - od Schlingensiefa do Tarantina. Iako su mediji ismijavali bend u početku kao 'bizarnu zanimljivost u podijeljenom gradu', brzo se etablirao u svijetu kao jedan od renomiranih velikana sadašnjosti i pop kulture. Utjecao je na cijelu generaciju, a čak i danas pruža često nacrte za eksperimentalnu zvučnu umjetnost i izvedbu.

Otkako je bend osnovan 1. travnja 1980., Einstürzende Neubauten mijenjaju parametre mainstreama i supkulture kako bi nečujno učinili čujnim - možda i nečujno. Ovo eksperimentalno terensko istraživanje, koje traje više od četiri desetljeća, sada ulazi u sljedeću fazu. U 44. godini postojanja bend se vraća svojim korijenima i redefinira sebe. Riječ je o promjeni slike o sebi, za koju je ovaj berlinski kvintet plus jedan kreirao vlastiti žanr u 2024. godini - 'apm - alien pop music'.

Stalna evolucija - tako se najbolje može sažeti opus Einstürzende Neubauten. Glazbena evolucija koja počinje s debitantskim albumom 'Kollaps' iz 1981. i nastavlja se tijekom osamdesetih sa žanrovskim prekretnicama poput 'Zeichnungen des PaLenten O.T.'(1983.), '1/2 Mensch' (1985.), 'Fünf auf der nach oben offenen Richterskala' (1987.), ili 'Haus der Lüge' (1989.). Neumorno, bend svira diljem svijeta od (Zapadnog) Berlina i onda natrag, dok njihov radikalni stil postupno utječe na interne navike slušanja (a time i na grupe poput Depeche Mode, Nine Inch Nails, Tool, Slipknot i mnoge druge).

S albumima poput 'Tabula Rasa'(1993.) i 'Ende Neu' (1996.), Einstürzende Neubauten označavaju novu epizodu svog eksperimentalnog rada u devedesetima, nakon čega je u dvijetisućitima uslijedio dvostruki album 'Silence Is Sexy' (2000.), 'Perpetuum Mobile' (2004.) i višedijelna serija izdanja 'Musterhaus', daljnji primjeri njihovog odbijanja da se prilagode masovnom ukusu i trendovskom razmišljanju. Nakon 'Alles wieder offen' (2007.), konceptualnog albuma 'Lament' (2014.) i 'Alles in Allem' (2020.) na novom albumu 'Rampen (apm: alien pop music)' članovi benda Blixa Bargeld, N. U. Unruh, Alexander Hacke, Jochen Arbeit, Rudolph Moser i Felix Gebhard predstavit će do sada svoju najnepredvidljiviju i najnekonvencionalniju stranu.

Od sredine osamdesetih Einstürzende Neubauten eksperimentiraju na pozornici s onim što nazivaju 'rampama'; javnim improvizacijama s otvorenim razvojem i ishodima. Te lansirne rampe u još uvijek neistraženo koje je bend izveo 2022. tijekom bisa na svojoj posljednjoj 'Alles in Allem' turneji poslužile su kao osnova za novi album. Od ukupno 25 snimaka, 15 najboljih s najvećim potencijalom odabrani su i analizirani, rekreirani i ponovo snimljeni u autentičnoj live situaciji u berlinskom Candy Bomber studiju s producentom i inženjerom zvuka Ingom Kraussom od ožujka do listopada 2023. Ta sinergija je proizvela potpuno novu vrstu glazbe. Bend se nikada ne bi mogao poistovjetiti s jednodimenzionalnim ograničenim žanrovima kao što su; industrial, experimental noise, dark ambient, atonal punk i sličnim, uglavnom neadekvatnim stilskim ograničenjima i atributima. Sa svojim novim albumom Einstürzende Neubauten stavljaju točku na sva zvučna nagađanja.