otok lokrum

[FOTO] Održana premijera 'Krvave svadbe' na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama

18.08.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Predstava 'Krvava svadba' Federica Garcie Lorce, u režiji Franke Perković Gamulin i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, premijerno je prikazana u srijedu navečer na otoku Lokrumu u sklopu dramskog programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Redateljica Perković Gamulin istaknula je povodom premijere kako je glumački ansambl napravio sjajan posao, a da su DLJI jedini prostor koji otvara mogućnost okupljanja idealne podjele.

"Privilegirana sam što radim upravo s ovim glumcima koji su od prvog dana shvatili koliko je težak posao pred njima", izjavila je Perković Gamulin. Dodala je kako magični prostor otoka Lokruma nosi nevjerojatnu atmosferu, jer se predstava odvija najprije unutar zidina benediktinskog samostana, a potom u masliniku.

"Lokrum nam je jako puno dao. Dijelimo poštovanje prema povijesti i ljepoti otoka. Puno nam je to pomoglo, premda su se uvjeti rada iz minute u minutu mijenjali, što smo uzeli kao poticaj, a ne problem", rekla je Perković Gamulin. Dodala je kako su svi likovi u predstavi imenovani društvenim ulogama, osim Leonarda koji ima osobno ime, a njegov muški lik je nositelj nagonskog i strastvenoga, što govori o dubokoj i čvrstoj društvenoj uvjetovanosti.

  • +10
Premijera 'Krvave svadbe' na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

"Unutar tog patrijarhalnog obrasca upravo žene taj obrazac prenose dalje na generacije, a upravo je žena, zaručnica, ona koja taj obrazac, taj lanac prekida, i odlazi u područje slobode, zašto biva kažnjena ona, ali i ostali likovi, svatko na svoj način. To je vrlo suvremen moment", rekla je Perković Gamulin. Franka Perković Gamulin, osim režije predstave, s dramaturgom Goranom Ferčecom potpisuje i adaptaciju teksta prema prijevodu Ivane Gomez.

Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Doris Kristić, a autori glazbe su Mojmir Novaković i Ivo Letunić. Oblikovatelj svjetla je Elvis Butković, a suradnik za scenski pokret Matija Ferlin. Asistent redateljice je Toma Serdarević, asistentica kostimografkinje Linda Mihaliček, a inspicijent Roko Grbin.

Glumačku ekipu čine Jadranka Đokić, Lana Meniga, Luka Knez, Ksenija Marinković, Nikola Baće, Iva Kraljević, Nikša Butijer, Tanja Smoje i Mojmir Novaković te Jelica Čučević, Maro Drobnić, Tonći Đurković, Marko Capor, Ivo Letunić, Tajana Martić, Mara Metković i Vanesa Vidaković Natrlin.

Reprizne izvedbe predstave "Krvava svadba" su 18., 19., 20. i 21. kolovoza.